1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Някои видове дивеч може да излязат от ловния списък

Някои видове дивеч може да излязат от ловния списък

 

След присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) може да се наложи изваждането на някои видове дивеч от списъка за позволен лов. Това обяви в четвъртък председателят на Съюза на ловците и риболовците Христо Михайлов преди официалното откриване на новия ловен сезон у нас в събота. Според него до 2007 г. страната трябва да докаже с какъв дивеч разполага и съответно неговия брой. ЕС няма общоевропейска политика в сектора, но действат директиви за лова и опазването на дивите животни. Освен това стриктно се следят защитените територии. Михайлов посочи, че има опасност да се забрани отстрелването на пъдпъдъци в райони, където те съжителстват с черни щъркели. Причината е, че покрай лова на пъдпъдъците може да пострадат черните щъркели, чиято популация е застрашена от изчезване и е защитена. Христо Михайлов даде пример с Чехия, на която след присъединяването е даден преходен период да извади глухара от ловния списък.

Той обясни, че в ЕС е забранен лова на вълци защото са на изчезване. Затова след влизането в общността може да бъде забранен и у нас. Трябва обаче да докажем, че популацията ни от вълци е голяма и е необходим лов, за да не пострада животновъдството, допълни той. Същото се отнася за чакалите и дивите котки.

От Съюза на ловците и риболовците съобщиха, че новия ловен сезон започва по-безпроблемно спрямо други години. Те отчитат подобрения в състоянията при популациите на див заек, фазан, яребица и дивата свиня. Само през тази година са разселени 80 хил. фазани, което е с 50% повече от предходната година. Тревожни остават популациите на благороден елен, дива коза, муфлон и глухар. Според Христо Михайлов те са и най-застрашените от бракониерството, което съсипва дивеча.

"Бракониерството е голямо и е на всички нива, включително сред държавни служители и висши държавни чиновници", обяви Михайлов. Той визира по-конкретно Националното управление по горите (НУГ), Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието. Председателят на съюза твърди, че в България продължава да се допуска отстрелът на дивеч с военни съоръжения като "картечница" и "Калашников", а същевременно е забранен ловът с лък. Това е недопустимо в ЕС, където ловът се практикува само със старинна техника като лък и едноцевна пушка, каза Михайлов.

От НУГ в четвъртък припомниха, че през ловния сезон е забранено използването на звукозаписи, изкуствени източници на светлина, както и приспособления за осветяване на целта, огледала и други заслепяващи предмети. В списъка на забранените средства при ловуване влиза също използването на живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от произхода им, както и ловни хрътки.

Христо Михайлов очаква ръст от 10-15% на чуждите ловци през новия сезон. Традиционно в страната идват около 2500 чужденци, предимно от Италия, Гърция и Германия./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.