1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма основания да се говори за зърнена криза в страната, смятат от бранша

Няма основания да се говори за зърнена криза в страната, смятат от бранша

Няма основания за притеснение и по отношение на семената за посев за следващата година

 

Гарантирането на доходите на производителите и солидарност с тях са сред най-важните принципи на Общата селскостопанска политика на ЕС и България категорично ще спазва този принцип, заяви вчера пред Консултативния съвет по зърно министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Това, заедно със гарантиране безопасността на потребителите, занапред ще са сред най-важните политики на Министерство на земеделието и горите, в контекста на европейското ни членство, увери министърът. Всичко останало е въпрос на пазарни отношения между конкретните субекти на пазара, подчерта той.

Няма и не би могло да има зърнена или хлебна криза, категорично бе заявено на редовното заседание на Консултативния съвет по зърно вчера.

Първите резултати от ожънатите площи с пшеница и ечемик дават основания за добри прогнози, се обединиха браншовите организации по веригата зърно – брашно – хляб.
България е част от свободния пазар на Европейския съюз и тя би могла да разчита на ресурсите, в това число и на зърнените, на територията на целия съюз, където действат общи пазарни правила и няма митнически ограничения. Затова не може да има притеснения за осигуряването на страната с достатъчно и качествено зърно за потребление, стана ясно на съвета. Същевременно експортният потенциал на страната, който в последните години достигна 1 млн. тона, едва ли тази година ще може да се достигне отново, тъй като се очаква като цяло по-ниски нива на реколта за различните култури, както и по-високи вътрешни цени на фона на тези в района, което би направило износът на българско зърно не дотам атрактивен. Трайна е тенденцията на намаляване на зърнената реколта в световен мащаб, както и на повишаване на цените на повечето световни борси, беше категоричен Васил Симов, шеф на Софийска стокова борса. Намалените нефтени запаси в световен мащаб и засиления интерес към биокултурите, води и до засилване на тенденцията на покачване на цените на зърното в световен мащаб, допълни Радослав Козаров, председател на Асоциацията на търговците на зърно. На пресконференция след заседанието на съвета той изрази ясното становище, че в момента е некоректно да се изразяват очаквания за прогнозните резултати от реколтата и би било твърде спекулативно да се посочват каквито и да е било нива за добиви и цени на нова реколта.

Работи се успоредно и по осемте мерки, по които се постигна договореност на среща между ръководството на МЗГ и браншовите организации в сектора, проведено на 30 май т.г., увери зам.-министър д-р Светла Бъчварова. Създадената Национална комисия за независим мониторинг на въздействието на неблагоприятните климатични събития в земеделието с участие на научни експерти от НЦАН вече изготви и помести на официалния сайт на МЗГ доклад във връзка с прилагането на европейския Регламент 1857/2006 за компенсирането на загубите на зърнопроизводителите в България с европейски средства. Докладът е изпратен и до Европейската комисия, информираха членовете на КСЗ зам.-министър Бъчварова.

Удовлетворение от спешните и адекватни мерки, които Министерство на земеделието и горите предприема, изказа и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите инж. Красимир Аврамов.

Според Радослав Христов от същата асоциация удовлетворяващ е фактът, че членове на асоциацията са включени по места в комисиите, които ще участват при обследването на посевите и в съставянето на констативни протоколи.

Инж. Аврамов изрази притесненията на зърнопроизводителите, че Регламент 1857 е трудно приложим при български условия, доколкото не всички производители имат 5-годишна производствена история, а и цените са имали доста колебания в последните години и са трудно сравними помежду им, както това се изисква от регламента. В тази връзка той изрази предложение на Националната асоциация на зърнопроизводителите земеделските производители по възможност да бъдат компенисирани до реалния размер на разходите им на декар. Три са параметрите, които според членовете на асоциацията трябва да бъдат взети предвид при изчислението на всеки конкретен разход на всеки конкретен производител, физически парцел и регион, считат от асоциацията - добив на декар, направени разходи и цена на реализацията на пазара.

Заседанието на Консултативния съвет продължава в момента на ниво работна група, като на нея трябва да се обсъди и реши именно какъв да бъде начинът на компенсиране на производителите – различен за отделните шест региона на планиране или да бъде на базата на единен норматив за цялата страна. Според зам.-министър Светла Бъчварова, при единен норматив биха се уеднаквили разликите в изчислените размери на допустимата помощ при добива от единица площ за компенсиране загубите от неблагоприятните климатични условия, съгласно европейския Регламент 1857. Най-много подадени молби по области за подпомагане по този регламент за изготвяне на протоколи за пропаднали площи и засегнати посеви от сушата към 5 юни са в област Плевен – 450, Велико Търново – 212 и Русе – 185, информира още зам.-министърът.

Няма основания за притеснение и по отношение на семената за посев за следващата година, беше категорична още д-р Бъчварова на заседанието на КСЗ. Направеното преди две седмици пълно и изчерпателно за територията на страната обследване на всички семена не дава поводи за притеснения, увери тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.