1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Няма субсидии за хилядите преовлажнени декари в общините Медковец и Брусарци

Няма субсидии за хилядите преовлажнени декари в общините Медковец и Брусарци

 

Проблемът с преовлажнените почви в общините Медковец и Брусарци, макар и загърбен отдавна, продължава да стои с особена важност на дневен ред при настоящите климатични особености на годината. За това вече говорят както собственици на земи в селищата от този регион, така и арендатори и шефове на земеделски кооперации. На пръв поглед за страничния наблюдател е необяснимо защо обширни площи, близо до централни и междуселищни пътища, буренясват и пустеят. На забележката, че това е непростимо пилеене на плодородна земя, директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" Иван Георгиев отговори, че именно тези места се преовлажняват при по-дъждовно време и от тях почти не се получава реколта. Преди реформата кооперативните стопанства ги обработваха, но ниската ефективност от производството върху тях се скриваше при осредняването на цифрите за добивите. Сега обаче, когато повечето от земята на един собственик попада на такива заблатяващи се места, хората нямат никакъв стимул да произвеждат върху тях. Но и това не може да продължава без край във времето, а трябва да се търси изход. Впрочем, той отдавна е бил реализиран тук, върху същата тази земя още с комасирането й, което е положило началото на опита още в началото на 40-те години на ХХ век. Защото хората прозрели, че ако не те, Дядо Господ няма да им организира отводняването. Между комасираните парцели са били изградени по-малки и по-големи канали, които при дъждове са поемали излишната вода, а нивите са оставали сухи и плодородни. Обичайното право на наследяване не разделяло парцелите, но колективизацията, механизацията и Лисенковския подход към природата за няколко години разрушили създадената ефективна канална мрежа, свидетелстват старите хора от селищата тук. Природата обаче не се поддала на новото отношение и агресивния подход и си отмъстила скоро с хиляди декари земя, която не дава нищо на своите стопани, защото локвите и мочурищата се задържали до август. И когато държавата се позамогна започнаха опитите с продълбочаването и отводняването от учени на тогавашния институт по почвознание и програмиране на добивите "Никола Пушкаров"-София.

Но докато продълбочаването може и да върши работа в песъкливите поля на Германия, Франция или Украйна, в медковската смолница специалните плугове така и си останаха забучени в земята, а перфорираните дренажни тръби се запушиха и стотици хиляди левчета потънаха в медковската кал.

Сега, както информира директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" Иван Георгиев, в Министерството на земеделието и горите се обсъжда точно решаването на проблема с преовлажнените почви. И то трябва да стане до влизането ни в Европейския съюз, защото след това субсидиите ще се плащат на площ обработвана земя. А за безплодни ниви европейците субсидии не дават. Така че трябва по-скоро да се оправим с наднормената влага по нивите в областта, коментира ситуацията Иван Георгиев. Ползата ще бъде двойна - хем ще произвеждаме продукция за пазара, хем за това ще получаваме финансова подкрепа от ЕС./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.