1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обединени земеделци, БСДП и РДП призовават за открит диалог в демократичното пространство

Обединени земеделци, БСДП и РДП призовават за открит диалог в демократичното пространство

Днес българското общество е дълбоко разделено и противопоставено

Днес българското общество е дълбоко разделено и противопоставено. Двадесет и четири години след началото на прехода към демокрация станаха ясни слабостите му, но не и вярната посока в бъдещето, посочват в обръщение към обществеността Обединени земеделци, БСДП и РДП.

Сега мнозина громят с пламенни слова монополи, олигархия, задкулисие, но нямат вяра в държавните институции, защото се чувстват непредставени в тях. Млади хора протестират и искат държавността да почива на принципите на справедливостта, на ценностна система, за да имат своята перспектива тук, в България.

В същото време конфронтацията между политическите партии е в своя апогей. В общественото съзнание започват да се насаждат нехарактерни за българите ксенофобски и дори расистки настроения, които ни отдалечават от основните начала на демократична Европа.

Партиите от демократичното пространство са разделени и противопоставени, повечето от тях искат да заградят свой периметър и да изтикат останалите от него. Задават се много въпроси, свързани с минало и настояще, но липсва най-главният отговор – програмата, която казва какво искаме да изградим утре и в бъдеще.

Като политически организации, носители на традиционни български демократични идеи, заявяваме, че изходът от ситуацията не е в популистката надпревара, нито в търсенето на нови врагове, се подчертава още в обръщението.

Нашата воля и призив е за обединение на политическите партии от дясно-центристкия спектър около общи принципи и цели, които да бъдат предложени на българското общество. Нека, както в началото на прехода декларирахме, че искаме България да стане част от семейството на Обединена Европа, така днес да заявим кои са българските национални интереси във всички сфери на икономиката и обществения живот и с какви средства и методи ще ги отстоим.

Призоваваме отново за открит диалог и партньорство между демократичните партии и движения от център-дясното. Нека заедно да начертаем всички виждания за бъдещето на България, по които може да бъде постигнат консенсус, заявява от Обединени земеделци, БСДП и РДП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.