1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обезщетения от 50 до 200 лв. на куб. м. за едър строителен материал

Обезщетения от 50 до 200 лв. на куб. м. за едър строителен материал

 

Обезщетения от 50 до 200 лв. на куб. м. за едър строителен материал с диаметър на тънкия край над 18 см. да заплащат виновните лица за нанесени щети върху горите при ползването на обла дървесина. Това е записано в приетата днес от Колегиума на МЗГ Наредба за определяне размера на обезщетенията за щети върху гори и земи от горския фонд.

За средната иглолистна дървесина с диаметър на тънкия край от 8 до 18 см., както и за широколистните видове – цер, акация, бреза и липа, виновните лица дължат обезщетение от 50 лв. на куб.метър. При ореха, явора, ясена и корковия дъб сумата за причинени щети при ползване на дървесина е фиксирана на 60 лв. за куб. метър. Обезщетението за дървата за огрев е 15 лв. за пространствен куб. м. за иглолистните видове и 25 лв. – за широколистните.

При констатирани нарушения на Закона за горите в дървопреработвателни цехове и складове за продажба на дървен материал нарушителите ще заплащат дължимото обезщетение за едра строителна дървесина, умножено с коефициент 1,43 за иглолистните материали и 1,67 – за широколистните.

За събиране на гъби без необходимото позволително от държавното лесничейство виновните лица освен дължимата глоба ще заплащат и обезщетение в размер на 1 лв. за сурови гъби без мицел и 5 лв., когато са брани с мицел. При констатиран незаконен добив на коледни елхи нарушителите дължат обезщетение от 3 до 8 лв. за брой в зависимост от височината на дръвчетата, е записано още в документа.

Приетият проект на наредбата по категоричен начин решава въпроса с размера на обезщетенията, пресича възможността за субективизъм при определяне на дължимите суми и е предпоставка за ефективна реализация на издадените от горските служители наказателни постановления, е посочено в мотивите./МЗГ

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.