1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обявяват планина Беласица за природен парк по швейцарски проект

Обявяват планина Беласица за природен парк по швейцарски проект



Новината, че планината Беласица ще бъде обявена за природен парк, гръмна през уикенда и веднага стана най-коментираната тема в Петричка община. Дали ще имат право животновъдите да пашуват, хората да събират кестени, билки, гъби, да строят временни постройки, да секат дърва и други, се питат всички.

Българската фондация “Биоразнообразие" внесе предложение до Министерството на околната среда и водите за обявяването на Беласица за природен парк по съвместна българо-швейцарска програма за опазването на биоразнообразието в този район.

Тя е разработена на принципа дълг срещу опазване на природата. На практика това означава, че средствата от дълга към Швейцария ще се връщат обратно в България за опазването на биоразнообразието чрез проекта за обявяването на Беласица за природен парк.

Това няма да промени собствеността на земите и горите, в него се разрешава строителството на нови обекти и изграждането на туристическа инфраструктура. Съгласно Закона за защитени територии в природните паркове не се налагат никакви допълнителни забрани или ограничения върху пашуването на домашни животни.

Няма и забрани за бране на гъби, билки и горски плодове, както и за лов и риболов. Т. е. няма ограничения извън посочените в Закона за лова и опазването на дивеча и Закона за горите. Въпреки че категорията природен парк е насочена към защита на природата, тя ще съдейства за икономическото развитие на община Петрич.

Обявяването на Беласица за природен парк ще бъде официално признание за уникалните природни дадености и на тази основа ще може по-лесно да се получават кредити и печелят проекти за развитието на туризма, биологичното земеделие и селския екотуризъм.

Беласица е единствената българска планина, която може да бъде обявена и за тристранна трансгранична защитена територия - България-Гърция-Македония. Това ще осигури по-големи възможности за развитието на международното сътрудничество, туризма и икономическото развитие в региона.

Председателката на фондация “Биоразнообразие" - Латинка Топалова вече се срещна с ръководството на община Петрич. Петричките общинари са дали подкрепата си за проекта. Планина Беласица е уникална територия и до голяма степен представлява климатична граница между средиземноморския и преходно-континенталния регион.

На територията на Беласица са установени около 1000 растения, което е приблизително 1/4 от флората на България. Безгръбначната фауна е уникална и е изключително богата на видове, учените все още откриват в Беласица нови видове не само за България, но и за науката, установени са 36 ендемични, 44 редки и 3 реликвени вида насекоми.

Беласица дава убежище и на много гръбначни животни - 8 вида земноводни, 15 вида влечуги, 120 вида птици и над 50 вида бозайници./ focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.