1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ – София възбрани над 37 тона храни

ОДБХ – София възбрани над 37 тона храни

Част от продуктите са били без придружаващи документи, удостоверяващи произхода и безопасността им

 Областна дирекция по безопасност на храните, София град спря от реализация над 37 тона храни при две съвместни проверки с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“.
 
При извършена проверка от инспекторите на ОДБХ София град и служители на НАП и Агенция „Митници“ е установено съхранение и производство на храни в нерегистриран според действащото законодателство обект. Открити са над 16 тона храни от неживотински произход (семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби и други) и 109 килограма рибни консерви. Част от продуктите са били без придружаващи документи, удостоверяващи произхода и безопасността им. Цялото налично количество е възбранено, а дейностите по производство и съхранение в обекта са спрени. Помещенията, в които са съхранявани и обработвани храните са били в лошо хигиенно състояние и не са отговаряли на изискванията. Издадена е заповед за спиране на експлоатацията на обекта, а на нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение, като санкцията която ще бъде наложена е от 5 до 10 хил. лева.

При друга съвместна проверка извършена от служители на ОДБХ София град, НАП и ГДБОП е хваната пратка от над 20 тона замразен свински джолан от вътреобщностна търговия,  при която е констатирано несъответствие между придружаващите документи и етикетите на продукта. Цялото количество месо е възбранено до установяване на произхода му.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.