1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ-Пловдив извършва проверки във връзка със сигнали за неразположение на деца в село Розино, община Карлово

ОДБХ-Пловдив извършва проверки във връзка със сигнали за неразположение на деца в село Розино, община Карлово

Обектът притежава временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пловдив извършва проверки във връзка с постъпили сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино, община Карлово. По информация в оплакванията на родителите, сигнализирали в РЗИ и ОДБХ, децата са консумирали храна от заведение за обществено хранене преди да постъпят в училище. След няколко часа 18 деца са се почувствали зле. 
 
Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив. 
 
Обектът притежава временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали тази сутрин.  Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление. 
 
В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини. 
 
Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в т.ч. от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта. 
 
Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.
 
В резултат на извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение, заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията. 
 
Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.