1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобриха парите за подпомагане на есенната кампания

Одобриха парите за подпомагане на есенната кампания

29 милиона лева от общата сума ще бъдат безвъзмездна помощ за стопаните под формата на субсидии

 

38 милиона лева държавна финансова подкрепа за есенната кампания ще бъдат предоставени през тази година на зърнопроизводителите, реши на дългоочакваното от всички стопани в страната заседание на управителния си съвет Държавен фонд "Земеделие". 29 милиона лева от общата сума ще бъдат безвъзмездна помощ за стопаните под формата на субсидии, а 9 милиона - нисколихвени краткосрочни целеви кредити.

10 млн. лева от необходимите финансови средства са предоставени с допълнителен трансфер от националния бюджет, 19 млн. лева прехвърля Министерството на земеделието и горите от своя бюджет (от бюджета на фонд "Тютюн") и 9 млн. лв. ще се предоставят от бюджета на самия фонд "Земеделие". Това стана ясно след четвъртъчното заседание на фонда.

Държавният резерв изкупува зърно от производителите, обявени са вече процедурите за това, е посочил министър Мехмед Дикме. Той е уточнил, че чрез изкупуването и чрез субсидирането държавата ще подпомогне производителите общо с около 70-75 млн. лева. Министерството на земеделието и горите е направило предложение за изкупвателната кампания на житна реколта 2004 г. - производителите да се групират и да се изкупуват партиди от по 1 000 тона. Решението е на Държавния резерв и след изкупуването на количествата щяла да бъде обявена нова поръчка за изкупуване на още количества пшеница, е казал още аграрният министър.

За стимулирането на производството на качествени семена Държавен фонд "Земеделие" отпуска и специална целева финансова помощ в размер на 1 100 000 лева за покриване на част от разходите за производството на предбазови и базови семена от пшеница и ечемик за реколта 2005.

Предвидената помощ е в размер на 25 лева за декар и е разпределена така - 1 млн. лева за пшенични семена и 100 хил. лева за семена от ечемик. Тя ще се предоставя за земеделските институти и организации от системата на Националния център за аграрни науки.

1 млн. лева допълнително се отпускат към вече стартиралата линия за съхранение на пшеница от реколта 2004, е решил още управителният съвет на заседанието си от края на миналата седмица. Подпомагат се част от разходите за съхранение на зърното в публичните складове и зърнохранилища. 

С новите средства общият ресурс на финансовата линия става 1 450 000 лева. 

До 1.20 лв. с ДДС месечно на тон подпомага фонд "Земеделие" по нея. По тази линия подпомагането на зърнопроизводителите започна още на 15 юли и ще тече до изчерпване на финансовия ресурс, но не по-късно от 17 декември./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.