1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Определени са приоритетите в земеделието за Северен централен планов район

Определени са приоритетите в земеделието за Северен централен планов район

До понеделник ще бъдат формулирани и задачите към тези приоритети

 

На 15 юли, четвъртък, в Плевен се проведе второто заседание на експертите, включени в тематичната група "Развитие на земеделието и селскостопанските райони", информира Латинка Светозарова, PR на областната администрация. И припомни, че групата ще подпомогне изработването на Концепцията за Северен централен планов район (СЦПР) в частта за земеделие и развитие на селските райони. Неин председател е Атанас Кирилов, директор на Институт по фуражите и председател на Северен централен агротехпарк.

Експертите от всички области, включени в СЦПР, бяха запознати от Мира Радкова, началник на отдел "Регионално развитие" в областната администрация в Русе, с актуализираните указания за тематичните групи. От тях става ясно, че приоритетните цели за плановия район ще се разпростират върху областите, но не е задължително един приоритет да е валиден за всичките пет области.

Тематичната група определи два приоритета за СЦПР, изготвени на базата на информацията, подадена до момента, научихме още от Латинка Светозарова.

Първият приоритет е свързан с развитието на земеделието в Северен централен планов район. Повишаването на компетентността и конкурентноспособността на селскостопанските производители и подобряване условията за преработка на земеделската продукция, маркетинга и продажбата й - това са основните задачи, които стоят пред участниците в тематичната група.

Вторият приоритет е свързан с развитието на селските райони. В него са били заложени като основни задачи повишаването на качеството на живот в селските райони чрез стимулиране на икономическата дейност, набелязването на мерки за подпомагане на фермерите и селскостопанските производители, както и на заетите с алтернативни дейности и подобряване на съществуващата инфраструктура.

До понеделник ще бъдат формулирани и задачите към тези приоритети, които ще се решават през следващата 2005 година, каза още г-жа Светозарова. 

Членовете на тематичната група са обсъдили и някои конкретни въпроси - създаване на инвестиционни профили на селските общини, създаване на информационна мрежа, начини за подпомагане на хората в селските райони с цел привличане на инвестиции и подобряване качеството на живот в тях. Общата формулировка и задачите ще бъдат готови също до 19 юли. 

На срещата в четвъртък отново е било обсъдено какво да се направи и как да се формулират основните приоритети и задачи за реализирането им с оглед присъединяването на България към Европейския съюз. Някои от членовете на групата отново изразиха тревога, че средствата на ЕС няма да се оползотворят, ако всеки производител не бъде запознат с изискванията на общността в частта за земеделие. "Стигна се до общия извод, че в тази насока работата трябва да бъде ускорена и евентуално да се мисли в посока на обучение и разяснителна работа и то на място, в населените места на района. Очакват се предложения и в тази насока и формулирането им като задачи", допълни Латинка Светозарова./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.