1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Определяме качеството на месото по европейските стандарти на (S)EUROP

Определяме качеството на месото по европейските стандарти на (S)EUROP

 

Системата за класификация на кланични трупове (S)EUROP се прилага в рамките на Европейския съюз (ЕС) вече няколко десетилетия. Основните цели на въвеждането на системата са хармонизиране на законодателството на ниво ЕС, въвеждане на общо в рамките на Съюза разбиране за качество на месото и на единна скала за определянето му. Единната система за класифициране на кланични трупове стои в основата на определянето на средната за общността цена за всеки клас месо. Така формираната средна цена се използва при взимането на важните за сектора решения за намеса на пазара чрез изкупуване на определени количества месо или за предоставянето на помощи за съхранението му в частни складове до успокояването на пазара. Тези пазарни мерки се предприемат при настъпването на неблагоприятна за производителите пазарна ситуация и тяхната основна цел е недопускане на падането на цените под определения от експертите за приемлив праг.

Същевременно въвеждането на единно разбиране за качество на месото спомага за постигането на по-висока степен на прозрачност на пазара. Приложението на системата във всички страни от ЕС дава възможност за сравнение на цените и качеството на кланичните трупове между отделните държави членки на Съюза и предоставянето на европейските производители на информация относно мястото, което тяхната продукция може да заеме на европейския пазар, както и възможност да получат справедлива цена за качеството, което предлагат.

Процесът на класификация на кланични трупове е нов за страната ни. Той се извършва на кланичната линия след задължителен ветеринарномедицински контрол.

За окачествяване и класифициране до класификатора достига вече задължително инспектиран от ветеринарното лице кланичен труп. Този кланичен труп е годен за човешка консумация и се окачествява на база външни белези - конформация (профил на бут, гръб, плешка). Категоризацията на трупа е и на база пол, възраст, тегло и др. На базата на това за кланичните трупове от животни се определя съответния клас.

Всяка буква в скалата означава определено качество на месото: S - super; E - exellent/отлично/; U - very good/много добро/; R - good/добро/; O - fair/средно/; P - poor/слабо/ - посочени в Регламент ЕЕС 2137/92, като тази градация е задължителна при окачествяването.

1.      Окачествяването и класификацията е ценообразуваща дейност, която градира кланичния труп по скалата (S) EUROP и му придава търговска стойност, съгласно Закона за животновъдството:

Чл. 38а.  (Нов - ДВ, бр. 18 от 2004 г., в сила от 1.01.2005 г.) (1) Търговията с кланични трупове от свине, овце и говеда, добити в кланици, които прилагат скалата EUROP, се извършва след тяхното окачествяване.

Окачествяването и класификацията служат като база за определяне цената на месото и стимулиране на производителите за заплащане в зависимост от качеството.

Стойност на системата за европейска класификация и докладване на цените на производителя и кланицата

nКласификацията осигурява международно признат общ описателен език за търговия на говеждо

nСистемата на докладване на цените позволява европейско широко мащабно сравнение на цените на говежди трупове

nКласификацията улеснява плащането на производителя основано на качество, определено от пола структурата и тлъстината

nСистемата осигурява добра основа за други видове контрол, напр. стандартното оформяне на трупа, трупното тегло, етикетирането , проследяемостта  

nКласификацията идентифицира за производителя предпочитаните трупни видове за различните пазари. Това позволява производителя да определи подходяща програма за отглеждане

nОсигурява основа за мерки, подпомогнати от ЕС

Трупното месо ще бъде класифицирано по евро системата S(EUROP), чрез която се въвеждат европейските методи за класификация. По нея в страните от ЕС се извършва плащането на животните за клане.

Пазарните цени на Общността са цените на Представителните пазари на страните-членки. Взема се предвид относителния обем (говеждо, свинско или овче) производство на месо в страните-членки.

1.      Стандарти за качество:

a)    Говеждо и телешко месо:

Скалата на Общността за трупове на възрастни животни от рода на ЕРД се прилага за записване на цени и за прилагане на интервенция в сектор говеждо и телешко месо. Класификацията трябва да бъде извършена на базата на конформацията на трупа и степента на покритие с мазнини Комбинацията от тези два критерия дава възможност труповете на възрастни животни от рода ЕРД да бъдат разделени по класове.

Основа за класификацията са следните категории: некастрирани млади мъжки животни на възраст под 2 години, други некастрирани мъжки животни, кастрирани мъжки животни, женски отелени животни и други женски животни.

Свинско месо:

Скала на Общността за класифициране на свински трупове се прилага за да се гарантират плащанията на производителите, да се направи пазара по-прозрачен и за да се записват цените. Класификацията трябва да бъде направена на базата на претегляне на труповете, слоя от тлъстина с отчитане на развитието на мускулите.

 Законова основа:

Регламент на Съвета 3220/84 (Скала на Общността за класифициране на свински трупове)

Регламент на Съвета 2967/85 (подробни правила за прилагане на скалата на Общността за класифициране на свински трупове)

Претеглянето и класификацията се определят от законодателството на ЕО. Най-важната част от него е Регламент на Съвета No 3220/84 въвеждащ скалата на Общността за класификация на свински кланични трупове с измененията му и Регламент на Съвета No 2967/85 постановяващ детайлизирани правила за прилагане на скалата на Общността за класифициране на кланични трупове на свине с измененията му.

Правилата посочват общо, че всички кланици в ЕО за свине над определен обем производство трябва да претеглят прасетата с цел теглото на кланичните трупове да може да бъде определено и да измерват съдържанието на не тлъсто месо на прасетата посредством разрешените методи/уреди и да отнесат дадения кланичен труп към (S)EUROP-скалата.

Правилата се отнасят в частност към определяне на теглото и съдържанието на не тлъсто месо в кланичния труп, тъй като тези два параметъра са много важни за запращането на производителите на прасета и търговията с кланични трупове.

Всяка държава членка на ЕО може свободно да решава как ще се извършва претеглянето и класифицирането на кланичните трупове на нейната територия.

b)    Овче и козе месо:

Определено е стандартно качество за записване на цените. Дефиницията взема предвид възрастта, теглото и тлъстината като критерии.

Законова основа:

Чл. 4 от ООП за овче и козе месо

Регламент на Съвета 338/91 (определяне на стандартно качество )

Регламент на Съвета 2137/92 (класификация на овчи трупове)

Регламент на Съвета 461/93 (подробни правила за класификация на овчи трупове)

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.