1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Основни проблеми на земеделските производители

Основни проблеми на земеделските производители

Недостигът на оборотни средства, разпокъсаната земя и ниските изкупни цени на селскостопанската продукция са приоритетните проблеми за плевенските стопани

 

В няколко основни направления са проблемите, които най-съществено пречат за нормалната работа на земеделските производители от Плевенска област. Това сочат данните, събрани от експертите на Областната служба за съвети в земеделието, научихме от Ивайло Иванов, старши експерт.

Eдна от основните групи проблеми за стопаните е свързана с отпускането на субсидии по краткосрочните финансови линии на Държавен фонд "Земеделие" за закупуване на семена и торове. "Според земеделските производители отпусканите до момента средства са недостатъчни за броя на производителите в Плевенска област и част от стопаните не могат да се възползват от това финансово подпомагане от страна на фонда", каза Ивайло Иванов. И допълни, че би трябвало да се помисли и по въпроса субсидията за семена и торове да се дава все пак преди началото на сеитбата на съответните култури. Възможност за увеличаване на сумите за подпомагане на стопаните г-н Иванов вижда в увеличаването на лимитите на декар - както за семената, така и за торовете.

Друг съществен проблем за стопаните в региона е лошото техническо състояние на машинно-тракторния парк. Техниката, особено в земеделските кооперации, е много остаряла и често се налагат ремонти в оптимални агротехнически срокове за съответните култури.

Торенето е също много голям проблем в региона. "Вече е нарушено почвеното плодородие в резултат на едностранното азотно торене, частичното фосфорно торене и невлагането в почвата на калий. През последните години това започва много сериозно да се отразява на правилното развитие на културите. Най-честата причина както за неторенето, така и за това да се работи по определената технология при отглеждането на съответните култури и животни, е недостигът на оборотни средства у земеделските производители", сочат данните, изнесени от Ивайло Иванов.

Общо - на стопаните и на аграрните специалисти, е мнението, че държавните структури трябва да създадат по-добри условия за износ на по-големи количества земеделска продукция. В региона има сериозни проблеми с износа на заешко месо и живи зайци, което затруднява работата на целия сектор, като се има предвид, че зайцевъдството има много добър потенциал в Плевенско. Сред основните проблеми в сектор млекопроизводство продължават да бъдат ниските изкупни цени на млякото, както и трудният достъп до субсидии за голяма част от дребните фермери.

Разговорът завърши с коментар на една често спрягана напоследък тема - свинското и птичето месо. "Свинското, а и птичето месо бележат сезонно покачване на цените, доближаващо ги до реалната себестойност, но масово се практикува отложено плащане на изкупената продукция, а и вносът също създава периодически финансова нестабилност на производителите", каза Ивайло Иванов.

Очакванията на земеделските производители за тази година са да бъде облекчена работата им, за да могат те да произвеждат качествена продукция. Още повече, че интересът към земеделието, особено от страна на крупните арендатори, е наистина сериозен. Само дето и тук все още има много сериозни пречки пред тях - земята все още е разпокъсана и не отговаря на изискванията на арендаторите, които търсят големи масиви. Все пак положителна тенденция е, че още преди да е заработил процесът на комасация на земята, стопаните го правят сами и окрупняват земята при ползването й.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.