От миналата година Държавният ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) задължи всички хранителни предприятия да имат система за самоконтрол. Това заяви директорът на ДВСК д-р Илиян Киров. По думите му, една от целите на поредицата проверки, които ДВСК започва от 1-ви февруари, е да се види дали системите за самоконтрол са ефективни, а друга цел е да се види как върви преструктурирането на предприятията по пътя им към достигането на европейските стандарти.
"Няма двойни стандарти по отношение на законодателството за всички предприятия", декларира д-р Костов и поясни, че има две категории предприятия: тези, които напълно са покрили изискванията и имат лиценз за износ на стоката си в Европа и навън и тези, които са в процес на преструктуриране и се очаква до 2005 г. да покрият тези изисквания. Той подчерта, че покриването на изискванията на ЕС е свързано с големи инвестиции в сектора./focus-news.net