1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От днес започва целевата субсидия за съхранение на зърно

От днес започва целевата субсидия за съхранение на зърно

Не е ясно дали ще бъде увеличено количеството произведено зърно, за което стопаните ще поискат да бъде съхранено

 

От днес, 15 юли, започва приемането на документи по целевата субсидия за съхранение на пшеница за хляб от реколта 2004, отпускана от Държавен фонд "Земеделие". Тази целева субсидия се отпуска за покриване на част от разходите на земеделските производители за съхранение в публични складове и зърнохранилища на хлебно зърно от новата реколта, припомни Илиян Илиев, директор на Областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие" в Плевен.

В предварително взетото решение на управителния съвет на фонда общият размер на субсидията трябваше да бъде 450 000 лева. Според последните изявления на земеделския министър Мехмед Дикме, обаче, на правителствено заседание днес се очаква да бъдат гласувани допълнителни 10 милиона лева за подпомагане на зърнопроизводителите. От тях 1 милион ще са допълнителните средства, с които ще бъде подпомогнато съхранението на зърното от тазгодишната реколта. Останалите ще бъдат разпределени за краткосрочните финансови линии за фонда за подпомагане на есенната земеделска кампания. Аграрният министър е обещал, че ще бъдат осигурени субсидии за торове, семена и гориво за есенната сеитба. 

Не е ясно дали ще бъде увеличено количеството произведено зърно, за което стопаните ще поискат да бъде съхранено в лицензираните публични складове и зърнохранилища. За момента максималният добив от декар, върху който може да бъде изплатена целева субсидия, е до 300 килограма от декар. Да, има уговорка, че това ще е на базата на средния добив от пшеница, но за цялата страна. А в момента земеделските производители от Плевенска област прибират средно по над 400 кг/дка, като в много от землищата добивите са дори много над 500 килограма от декар. Според първоначалния размер на субсидията, фондът трябваше да отпуска по 1.20 лева на тон месечно за съхранение - става въпрос за качествено зърно, отговарящо на българските стандарти.

Целевата финансова линия има срок за договаряне на средствата по нея до 10 декември, а крайният срок за усвояването на отпуснатите суми е 17 декември. Разбира се, както и досега, тези срокове са крайните, определени от Държавен фонд "Земеделие", но те не важат при изчерпване на отпуснатите от фонда средства по съответната финансова линия./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.