1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Откриха официално фабриката за преработка на ориенталски тютюн в Джебел

Откриха официално фабриката за преработка на ориенталски тютюн в Джебел

 

Открита беше официално фабриката за преработка на ориенталски тютюн в Джебел. Лентата преряза министърът на земеделието Мехмед Дикме. За тържеството в родопския град пристигна и целият политически елит на ДПС начело с лидера Ахмед Доган.

Фабриката, която е основно реконструирана, е наследник на "Джебел Басма сервиз 4Ю", обявена в ликвидация преди 6 години. От три месеца предприятието дава работа на около 320 човека. През тази година са изкупени 900 т тютюн. "Надяваме се количеството да нарасне на 1500 тона", съобщи Пенка Грозданова, един от изпълнителните директори на "Български тютюни" АД. Това ще е предпоставка за откриването на още работни места, каза тя.

2,5 млн. лева са инвестирани във възобновената фирма. Финансирането е осигурено от Общинска банка. Това е второто голямо тютюнево предприятие, което се открива през последните два месеца у нас, подчерта министър Дикме. През март бе прерязана лентата за фабриката на Сокотаб край Пловдив. Наличието на чуждестранни и вътрешни инвеститори, които влагат пари в този земеделски отрасъл, доказва, че тютюнопроизводствато има бъдеще в България. Страната ни си възвръща позициите в световния тютюнев пазар на ориенталски тютюни, посочи министърът. Той увери, че правителството ще продължи да води устойчивата си досегашна политика към тютюнопроизводството и производителите.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.