1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Открита е целевата финансова линия за подпомагане реколта 2005

Открита е целевата финансова линия за подпомагане реколта 2005

11 990 000 лв. е субсидията за семена през тази година

Държавен фонд “Земеделие” откри целева финансова линия за предоставяне на кредит и субсидия за купуване и производство на семена от пшеница за хляб реколта 2005 год. и минерални торове. Субсидията за семена е в размер на 11 990 000 лева. Фондът не подпомага земеделски производители, които имат неизпълнени договорни задължения към фонда, задължения към НОИ и публични задължения към държавния и общински бюджети, коментира директорът на регионалната дирекция на фонд “Земеделие” в Монтана Любомир Минчев. Той поясни, че тази година площите, за които производителите могат да кандидатстват за помощ от държавата са с 1000 дка повече и вече таванът е 6000 дка. Максималният размер на паричните средства, които един земеделски производител може да получи по всички краткосрочни финансови линии за една година от фонд “Земеделие” е до 130 000 лева.
Разбира се, всеки кандидат за кредит и субсидия трябва да представи регистрационна и анкетна карта с анкетни формуляри за регистрацията си като земеделски производител. Бъдещите посеви трябва да бъдат застраховани в полза на ДФ “Земеделие” срещу измръзване, изтегляне, градушка, буря, пожар на корен и проливен дъжд. Застроховката трябва да покрива пълния размер на реално получените средства по договора - субсидията. Сумите по застрахователните премии се внасят еднократно преди подписването на договора от фонд “Земеделие” с изключение на случаите, в които фондът има подписано споразумение със застрахователя за издаване на полица при разсрочено плащане. Кандидатът трябва да представи и удостоверение от данъчните служби за липса на задължения, удостоверение от РУСО за изчистени осигурителни вноски и удостоверение за актуално правно състояние за юридическите лица и едноличните търговци.
Кандидатите трябва да имат документи за собственост на земеделската земя и договор за аренда с нотариални заверки на подписите на страните, вписан в Службата по вписванията и регистриран в общинските служби по земеделие и гори. Кооперациите могат да представят и договор за съвместно обработване по Закона за кооперациите, сключен между кооперацията и член-кооператор за срок не по-малко от две години. Представя се и протокол за купените и получени количества семена, чиято стойност не може да бъде по-малка от договорената сума за подпомагане по целевата субсидия. Всички документи трябва да бъдат заверени с мокър печат от регистриран производител, или търговец на семена от пшеница и от областната дирекция на фонда. Ако доставчикът или производителят на семената не фигурира в списъка от ИАСАС, фондът не сключва договор и отказва изплащане на финансовото подпомагане. За погасени предсрочно задължения с падеж до 30.09. 2004 год. по сключените договори кандидатите представят платежно нареждане.
По сключените договори областната дирекция на фонд “Земеделие” в срок от три работни дни след получаването на средствата от централното управление превежда сумата по банковата сметка на земеделския производител. При нецелево използване на финансовите средства, включително и при анулирани покупки за семена и торове, вземането от фонда става изискуемо и земеделският производител възстановява на държавата реално получените пари по целевата субсидия. Същото следва и при неподновяване регистрацията на производителя по Наредба Nо 3 на МЗГ. Целевата субсидия за пшеницата ще бъде открита на 16 август 2004 год./mont-press.com

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.