1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пари за буби все пак щяло да има

Пари за буби все пак щяло да има

Засега е дадена дума за по 6000 евро на около 8000 семейства, а стартът е предвиден за март т. г.

 

От март ще тръгне проектът за възраждане на бубарството в България, отговори на наш въпрос председателят на Съюза на бубохранителите Симеон Бешков. Програмата на съюза предвиждаше около 8 хиляди български семейства да получат близо 45 млн. евро безвъзмездна помощ, ако поемат ангажимента да отглеждат буби. А целта е до 2007 г. да започнем да произвеждаме 3000 т пашкули, каквото производство сме имали преди 50 години.

•  Според директора на регионалния център за научноприложно обслужване на бубарството във Враца проф. Наум Петков с влизането в ЕС и българските стопани трябва да получават субсидия, тя е от порядъка на 136 евро на кутия буби, а стоката се заплаща отделно. Това, разбира се, не е сигурно и е в обозримото бъдеще, но научното звено ще започне да дава модела на модулни стопанства и черничеви градини за желаещите. Според него страната ни трябва да запълни тази ниша в Европа, защото имаме опита и традицията от векове.

•  От Съюза на бубохранителите заявиха, че за да тръгне чаканият с месеци проект, трябва да дадат целева гаранция, че средствата ще бъдат изхарчени по предназначение. Заради това досега проектът се отлагаше. Възможността е намерена чрез ипотека, инвеститор е обещал да уреди проблемите със старта му, а две застрахователни компании щели да поемат ипотеката. 

•  Евентуално през март може и да стартира подписването на договори с желаещите да гледат буби. Засега желание са изявили над 3000 стопани, които по първи сметки могат да си докарат до 2000 долара печалба от 25 кутийки с буби.

Кандидат-бубарите трябва да имат...

•  най-малко 5 дка земя - собствена или под аренда;

•  сграда - най-малко 80 m² площ; 

•  да вложат парите за направа на черничеви градини и оборудване на помещенията;

•  предвидено е 10 на 100 от средствата да могат да получат кеш;

•  да имат готовност за договор със съюза на бубохранителите за 15 години напред;

•  да знаят, че при отказ от тяхна страна ще има клауза, че градините и помещенията ще могат да се предоставят на друг за периода.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.