1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентарната група на Коалиция за България с декларация относно Реколта 2004

Парламентарната група на Коалиция за България с декларация относно Реколта 2004

В декларацията се настоява още за пълна проверка по веригата зърно-брашно-хляб

 

Депутатът от Коалиция за България Радослав Илиевски излезе със становище, че за да се спре хаоса в прибирането и реализирането на зърнената и зеленчуковата реколта държавата трябва да въведе способа за интервениране на пазара. Той допълни още, че в момента въпреки добрата реколта, благоприятствана от добрите климатични условия се наблюдават отново неадекватни икономически действия на правителството. Това е и позицията на парламентарната група на Коалиция за България в приетата в петък декларация относно прибирането и реализацията на основните зърнени и зеленчукови култури от реколта 2004.

В нея се изразява неудовлетворение от това, че правителството не предприема конкретни мерки и действия по доклада на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА"ДРВВЗ").

От БСП настояват Министерския съвет в съответствие с решението на НС и изискванията на ЕС, да внесе за обсъждане в парламента необходимите законодателни промени и осигури финансов ресурс и подходяща складова база за изграждане на интервенционна агенция.

В декларацията се настоява още за пълна проверка по веригата зърно-брашно-хляб, както и да се осъществи строг контрол по спазването на законите при изкупуването и продажбата на зърно и зеленчуци. Специалистите от Коалиция за България предлагат Министерски съвет по предложение на Министерството на земеделието и горите да приеме механизъм и да осигури необходимите финансови ресурси за пряко експортно субсидиране на земеделските производители с цел стимулиране зърнопроизводството в страната, както и да промени обявения ред за попълване на количествата на ДА"ДРВВЗ".

От БСП считат, че при формирането на Бюджет 2005 следва да се заделят необходимите средства за подпомагане на земеделските производители с оглед на достигане на параметрите, договорени по глава "Земеделие" от преговорите с ЕС./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.