1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първият договор за изпълнение на общински проект в община Брезово по програма САПАРД бе подписан днес от министър Мехмед Дикме

Първият договор за изпълнение на общински проект в община Брезово по програма САПАРД бе подписан днес от министър Мехмед Дикме

От 25 февруари т.г., в сградата на Агенция САПАРД ще бъде открита постоянно действаща приемна.

 

Първият договор за изпълнение на общински проект в община Брезово по програма САПАРД бе подписан днес от министър Мехмед Дикме. Проектът е на обща стойност 1 925 088 лева и наред с него договори за финансиране на проекти по европейската програма подписаха още общините Главиница, Стамболово, Чепеларе, Сухиндол, Марица, Раковски и Долни Дъбник.

Общият размер на инвестицията по проектите, която ще бъде покрита изцяло от Агенция САПАРД за осемте общини е на стойност 11 679 313 лева, посочи днес при подписване на договорите министър Дикме. Той поздрави общините за смелостта им да бъдат първи в кандидатстването по проекти на програма САПАРД и посочи, че това е начин да се подобри осезаемо животът на хората от селските райони и да се разкрият редица нови работни места.

Проектите на осемте общини и средствата, които те ще получат за тяхното изпълнение са насочени за подобряване инфраструктурата на селищата – ремонти на улична мрежа, изграждане на канализационни клонове и водопроводни мрежи, реконструкция и рехабилитация на пътища.

Трябва да е ясно, че оттук нататък общините ще могат да разчитат на Министерството на земеделието и горите изключително при реализацията на инфраструктурни проекти на програма САПАРД, посочи министър Дикме. Той подчерта, че финансовият ресурс до 2007г., когато се очаква България да стане пълноправен член на Общността, е в размер на 70 766 000 евро само по общинските мерки 07 и 08 на програма САПАРД. За разлика от частните мерки, където бенефициентите получават 50% от инвестицията като безвъзмездна помощ от ЕС, по т.нар.публични мерки субсидията е на 100% от определените за това средства, допълни той.

От другата седмица общините с одобрени проекти ще получат указания за реда и начина за отпускане на безлихвени заеми авансово, за което вече е получено разрешение от Министерството на финансите.

В България стартира и един нов съвместен проект на МЗГ и Световната банка, насочен към развитието на селските райони, посочи министър Дикме. В него е включен специален елемент за общините, който включва подготовка на специални екипи и изграждане на административен капацитет за работа с европейските структурни фондове. Така общините ще получат изключително голяма подкрепа от земеделското министерство и заема, който ще отпусне Световната банка, допълни още той.

За развитието на селските райони са предвидени и голяма част от средствата, включени в предложената ни за три годишен период финансова рамка на ЕС от 617 000 000 евро. Целта на инвестициите в тази посока са да се подобрят значително условията и начинът на живот, както и да се осигури заетост на местното население, подчерта на срещата министър Дикме.

От 25 февруари т.г., в сградата на Агенция САПАРД ще бъде открита постоянно действаща приемна, където общините, кандидатстващи по публичните мерки на европейската програма ще могат да получат консултация и пълна информация за изискванията, съобщи днес министър Дикме.

Същевременно с това, от 1 март в приемната на МЗГ ще заработи и евроинформационен център, където производителите и преработвателите ще могат да получат информация по мерките от частният сектор на програмата. Целта на информационния център, който ще бъде открит в Министерството на земеделието и горите е да дава насоки на кандидатите от частния сектор и същевременно с това да консултира за изискванията и стандартите на селскостопанската ни продукция в хода на преговорите с ЕС./МЗГ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.