1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пазете се от нередовни хранилища

Пазете се от нередовни хранилища

 

Приключила неотдавна проверка на Националната служба по зърното и фуражите е открила 11 нередовни склада за съхранение на зърно, информира експертът на ведомството в Монтана Фердинанд Николов.

Според официалните данни в страната има регистрирани 41 лицензирани публични складове и 131 зърнохранилища, но явно, че не всички са такива, за каквито се представят. В  документацията за тяхната легитимност има доста празнини и противоречия. Въпреки това службата не ги затвори, а  им определи срокове за отстраняване на пропуските.

Онези земеделски производители, решили да съхраняват зърното си в публични складове и хранилища, трябва да се пазят сами от измами за да не останат излъгани или с изчезнала стока, съветват специалистите, които са видели каква в действителност е картината.

Какво трябва да провери всеки производител? На първо място кой е собственик на въпросната база, в която е решил да съхранява зърното си. Много от обектите са сменили собствеността си, тя все още не е изяснена и се водят съдебни дела. Другите важни фактори, за да се доверите на определен склад е дали е застрахован, води ли се регистър на договорите за влог на зърно, каква е цената за съхранение на 1 тон зърно за един месец. Ако някои от тези неща не станат ясни, или откажат да ги докажат, по-добре е по-живо, по-здраво този склад да бъде подминат./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.