1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пчелари плашат със стачка

Пчелари плашат със стачка

 

Съществува реална опасност 70% от пчелните семейства в България да не преживеят зимата. Това обяви председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов. Основна причина за това е фактът, че в момента пчелните семейства умират от глад в резултат на липсата на хранителни запаси. Това може да причини големи поражения в цялостната екосистема, допълни Иванов.

В момента пчелите-майки са спрели снасят, в резултат на това на бял свят няма да се появи следващото поколение пчели, обясни Иванов.

Това ще доведе до повишаване на крайните продажни цени на меда от 1 септември както следва: 1 кг монофлорен мед ще струва 10 лв., полифлорният ще струва 8 лв., а цената на мановия мед ще се увеличи до 12 лв.

В същото време цената на едро ще се увеличи както следва: 1 кг монофлорен мед ще струва 8 лв., килограм полифлорен - 6 лв., а килограм манов мед ще струва 10 лв. В момента изкупните цени вървят средно между 1.5-1.8 лв. на килограма.

През последните 15 години цената на българския мед не е претърпявала никаква промяна.

Застраховането на пчелите в България не е задължително. Единствено стопаните, които отглеждат пчели по програма САПАРД, трябва да имат сключена такава в полза на държавата в рамките на 5 години. В България едва около 3% от пчелните семейства са застраховани, като в същото време държавата изплаща пълни компенсации единствено при болестта "Американски гнивец". Това дава своето отражение и в малкия процент на професионални пчелари в България - около 1.5%, докато за сравнение този процент в Аржентина и Мексико е около 40%-45%.

Пламен Иванов също така апелира към държавата да защити местния производител от евентуално масово нахлуване на пазара на китайски мед.

Резервен вариант за спасение на пчелните семейства няма. Ако Министерството на земеделието не ги подпомогне или с определено количество захар, или с пари за закупуване на захар, пчеларите ще започнат национална стачка. Стачката се планира за края на месец септември, като към този момент съдбата на пчелите ще бъде предопределена.

Тази година добивът на мед в България се очаква да бъде под 2 хил.тона мед. За сравнение, през последните 5 години добивът е бил между 7 и 9 тона. От тях 3 хил. тона са били предназначени за експорт, 2 хил. тона са били предназначени за консумация, а останалото количество е било оставяно да залежи заради ниската си изкупна цена. Това количество се използва в момента и ще се изчерпа до нова година.

В момента българското пчеларството се намира в дълбока криза и то няма адекватни мерки, с които да отговори, каза от своя страна д-р Мария Чучкова. Тя също така заяви, че в останалите страни по света цената на меда е равна на тази на маслото, като този ценообразуващ механизъм трябва да бъде въведен и в България.

Смъртността сред пчелите през зимата се очаква да е около 80%-95%. Като основна причина за това д-р Ангел Гръначаров посочи бързото измиране на акациевия цвят през май, което представлява най-силната паша и дава по 150 кг/дка. Това от своя страна е довело до множество лоши резултати, като спиране на нектароотделянето и намаляване на храненето на пчелите-майки, което пък е довело до намаляване на яйцеснасянето и канибализъм, изразяващ се в изяждане на потомството.

То също така е довело и до малформации сред яйцата на пчелите, от които се раждат само и единствено търтеи. А от своя страна това е довело до война между пчелните семейства за меда, който е останал от миналата година.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.