1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пето споразумение по САПАРД за 56.51 млн. евро

Пето споразумение по САПАРД за 56.51 млн. евро

На последното си заседание за 2004 г. през ноември Комисията за избор на проекти по програмата одобри 90 нови проекта

 

Увеличава се поетото финансово задължение от страна на ЕС към България за 2003 г. от 56 133 539 евро на 56 519 598 евро, каза финансовият министър Милен Велчев при подписване на петото финансово споразумение между Европейската комисия и България по предприсъединителната програма САПАРД, сключено в края на миналата година. Към момента по програмата са подписани договори с крайни бенефициенти на обща стойност 356 млн. евро, покриваща над 62% от общия бюджет, съгласно Националния план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2000-2006 г. Стойността на изпълнените и платени проекти възлиза на 120 млн. евро и представлява 21% от бюджета на програма САПАРД за седемгодишния период на прилагането й.

Основните условия за стартиране на САПАРД са одобрен от ЕК Национален план за развитие на земеделието и селските райони, наличие на акредитирана агенция по прилагане и разплащане (Агенция по САПАРД) в рамките на ДФ "Земеделие", и надеждна система за прилагане, миниторинг и контрол на програмата.

Размерът на помощта от програмата покрива до 75% от стойността на проектите. Има случи и на финансиране до 50% за проекти, носещи бързи приходи. Остатъкът се осигурява от българска страна.

Докато помощта по програма ИСПА е на правителствено ниво и е насочена предимно към министерства, помощта по САПАРД е за отделните земеделски стопани, фермери и общини.

Две главни цели са заложени в реализирането на програмата. Първата е развитието на ефективно земеделско производство и конкурентен хранително-преработвателен сектор чрез подобряване на пазарна и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към достигане на европейските стандарти. Втората е устойчиво развитие на селските райони в съответствие с най-добрата екологична практика  чрез създаване на алтернативна заетост, диверсификация на икономическите дейности и създаване на необходимата инфраструктура, което ще доведе до подобряване на условията за живот, ще увеличи възможностите за получаване на доходи и възможностите за работа за хората, живеещи на село.

На последното си заседание за 2004 г. през ноември Комисията за избор на проекти по програмата одобри 90 нови проекта.

Общата им инвестиционна стойност възлиза на 62 753 605 лв., а договорената субсидия е 27 316 397 лв., съобщиха от агенция САПАРД. От всички проекти 88 са по първа мярка – за инвестиции в земеделските стопанства, като 36 от тях са за закупуване на земеделска техника. 35 от проектите по първа мярка са за създаване на трайни насаждения – лозя, овощни, ягодоплодни и етерично-маслени култури, като част от тях включват и закупуване на специализирана земеделска техника и изграждане на система за капково напояване. Други 11 проекта по същата мярка са насочени към създаване и реконструкция на оранжерии, три проекта са за оборудване на млекопроизводство, два за месопроизводство и един за построяване и модернизация на помещения за отглеждане на стокови носачки. Стойността на инвестицията по тази мярка е 62 275 187 лв., а договорената субсидия е в размер на 27 031 949 лв.

Два проекта са одобрени по шеста мярка – за инвестиции в горския сектор, като средствата ще се насочват към секторите за залесяване на ерозирали земи и извършване на отгледна сеч във високостъблени и издънкови гори с ниска плътност. Проектите по тази мярка са на инвестиционна стойност 478 418 лв., а договорената субсидия по тях е 284 448 лв.

С одобрените на последното заседание на Комисията за избор на проекти общият им брой става 1 825 от започването на програма САПАРД до сега. Инвестиционната им стойност възлиза на 1 419 003 375 лв., а сумата на безвъзмездната помощ, договорена за тях - 708 063 930 лв.

СПЕЦИАЛНАТА ПРОГРАМА за присъединяване в областта на земеделието и селските райони (САПАРД) e един от инструментите, подготвящи страните-кандидатки за бъдещото им членство в Евросъюза. Предвидено е програмата да действа от 2000 до 2006 г., като заделените от EС 520 млн. евро за десетте държави – България, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва, Латвия и Румъния - са разпределени по обективни критерии, като население, брутен вътрешен продукт, заетост в селското стопанство, земеделски площи, специфични териториални особености и др.
Средствата се усвояват по години и се изплащат за минал период. Програма САПАРД има за цел да подготви страните-кандидатки за ползване на помощ от Европейския фонд за ориентиране и гарантиране на селското стопанство (ФЕОГА). Този модел изисква създаването на разплащателна агенция, която след приемането на страната ни в ЕС ще поеме отговорността за разпределянето на земеделските фондове на Европейската общност. За България такава агенция е официално акредитирана от ЕС през април 2001 г.

Помощта по програмата е безвъзмездна и предназначена за модернизиране на земеделските стопанства и хранително-вкусовата промишленост, както и за подпомагане на регионални проекти, свързани с туризма. Тя е насочена към индивидуални земеделски производители и земеделски стопани, общини, браншови организации, сдружения на собственици на гори, горски и земеделски земи и др.

Координатор по програмата в България е Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа, което направлява изготвянето на плана за селскостопанско развитие и поддържа връзки с други ведомства и публични организации. Европейската комисия следи  прилаганите по САПАРД проекти  да отговарят на правилата по програмата. За разлика от програма ФАР, тук ЕК има право да изиска обезщетение, ако прецени, че даден проект не се изпълнява правилно./biznes-vesti.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.