1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Писмо на председателя на Асоциацията за развъждане на местни-автохтонни породи

Писмо на председателя на Асоциацията за развъждане на местни-автохтонни породи

Изключени от субсидиране са стопани, отглеждащи Каракачански коне

 

Председателят на Асоциацията за развъждане на местни-автохтонни породи /АРМАПБ/ Бойко Стоянов е изпратил Открито писмо до: Цветан Димитров - директор на дирекция "Аграрно развитие" в Министерството на земеделието и горите, проф. Костадин Желев – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, доц. д-р Димитър Тадаръков – изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".

Писмото е по повод на отхвъряането на собственици на животни от породата Каракачански кон от списъците за субсидиране.

В него се заявява:

"Уважаеми господа,

На 25.06.2007 получихме съобщение за стартиране на линията за субсидиране на животни и птици от Националния генофонд и контролираната част на популацията.

С изненада научаваме, че Марко Кацаров от с. Дъбене и Пейо Недялков от гр. Калофер, собственици на Каракачански коне, сключили договори за наблюдение и контрол с АРМАПБ, са изключени от списъците на ДФ "Земеделие" за субсидиране.

Напомням, че въпросните стопани от 3 години работят с АРМАПБ, наблюдавани са от нашия експерт, одобрявани са от подчинените ви институции и са били подпомагани от ДФ "Земеделие" за своите животни. Напомням също, че АРМАПБ има съгласието на Националната асоциация по коневъдство да осъществява контрол и наблюдение върху поголовието от Каракачанския кон и досега не сме имали никакви възражения от нейното ръководство за тази си дейност. Нашата работа с тези и други хергелета предстои да бъде финализирана в "Развъдна програма за съхраняване на Каракачанския кон", каквато няма досега в нито една развъдна организация.

Настоявам да получим адекватен отговор на следните въпроси:

1. Защо тези стопани са изключени от списъците за субсидиране и какви са основанията да бъдат подпомагани стопани, които освен платени такси към ИАСРЖ, нямат никакви други задължения към която и да е развъдна институция в страната?

2. Следва ли тези стопани да възстановят предоставените им вече субсидии, след като е прекъснат 3 годишния цикъл на тяхното подпомагане?

Надявам се да получим своевременни официални отговори на тези въпроси, които да представим на нашите доверители, както и за да вземем правилни решения относно съдбата на наблюдаваните хергелета.

С уважение:

Бойко Стоянов – председател на АРМАПБ"

 

 

 

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.