1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Писмо от МЗП до генералния директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК г-н Жан-Люк Демарти

Писмо от МЗП до генералния директор на ГД “Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК г-н Жан-Люк Демарти

Писмото е във връзка с тежката ситуация в сектор животновъдство, предизвикана от неблагоприятните климатични условия през миналата година

 

Във връзка с тежката ситуация в сектор животновъдство, предизвикана от неблагоприятните климатични условия през миналата година и проблемите на млекопроизводителите в страната, на 29 януари 2008 г. Министерство на земеделието и продоволствието подготви и изпрати писмо до генералния директор на ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК г-н Жан-Люк Демарти. Уважаеми колеги, това е пълният текст на писмото до г-н Демарти:

 

 

Уважаеми г-н Демарти,

 

Настъпилото през 2007 г. засушаване се отрази крайно неблагоприятно върху реколтата от зърнените култури, което доведе до намаляване на добивите, значително покачване на цените на фуражното зърно и на комбинираните фуражи, недостиг и повишаване на цените на грубите фуражи, като ливадно и люцерново сено, силаж, слама и съответно увеличаване себестойността на животинската продукция.

В най-затруднено положение са земеделските производители от млечния сектор, които през последните години трябваше да направят значителни инвестиции с цел да отговорят на високите изисквания за качество и безопасност на произвежданата суровина и от края на 2007 година трудно обслужват кредитите си. Прогнозните загуби, определени на база брой животни към 01.11.2007 г. по предварителни данни на дирекция "Агростатистика" на Министерство на земеделието и продоволствието, възлизат на около 136 000 000 евро за млечния сектор.

Вследствие на високите цени на фуражите и недостатъчното им предлагане се очаква проблемите в животновъдството да продължат и през следващите 2-3 години. Тези проблеми са свързани с ликвидирането на животни от Националния генофонд, които формират облика на сектора и са основата за бъдещето му развитие.

Посоченото до тук показва, че секторът на животновъдството и особено млечното животновъдство се нуждае от подпомагане от страна на държавата с цел неговото запазване и предотвратяване на масови фалити на производителите. По-голяма част от животновъдните ферми не могат да получат средства от ЕС по схемата за единно плащане на площ, защото не притежават и не обработват земя. Реалната алтернатива е предоставянето на държавни помощи на производителите на мляко.

В тази връзка моля за Вашите коментари за следните възможности за стартиране на процедури по нотифициране на държавна помощ по следните варианти

1. Завишаване на бюджета на нотифицираната съществуваща държавна помощ за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко.

Съгласно буква "б" на раздел 3 "Земеделие" от Приложение V на Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния към ЕС, България е уведомила комисията за прилагането на съществуваща целева субсидия за произведено и продадено качествено краве, биволско, овче и козе мляко.

Субсидията се предоставя за покриване на част от разходите за производство на качествено мляко на база количество и качество на произведеното и продадено мляко. Прилагането на съществуващата държавна помощ не доведе до увеличаване на производството на краве мляко.Средствата по тази помощ се използват основно за покупка на фураж за изхранване на животните.

Съгласно Приложение VІ към Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, предприятията за преработка на мляко могат до 31 декември 2009 г. да получават доставки на сурово мляко, което не съответства или не е било преработено в съответствие с изискванията на Регламент 853/2004. Количеството на млякото, което отговаря на изискванията на Регламент 853/2004 непрекъснато нараства и нотифицираният финансов ресурс се изчерпва още през първите месеци от годината. Каква е възможността за завишаване на бюджета на мярката с около 30 млн. евро?

2. Изменение на одобрената от Комисията помощ № 554/07 за компенсиране на загуби на земеделски производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия или нотифициране на нова държавна помощ с цел предоставяне на възможност за компенсиране на загубите на животновъдите, които са резултат от сушата през 2007 г. Неблагоприятните климатични условия доведоха до намаляване на количествата на фуража и силно завишение на цените му, което води до големи загуби в животновъдството.

3. Нотифициране на нова държавна помощ за изхранване на животните

4. Други въпроси

Като временна мярка България работи по приемането на схема за подпомагане на животновъдите за закупуване на фураж на основание Регламент 1535/2007. Въпреки че предвиденият съгласно регламента максимален размер на помощта от 7500 евро не е достатъчен, особено за по-големите производители, считаме, че ще подпомогнем производителите в краткосрочен план с цел запазване на стадата.

Обръщаме се към Вас за коментар по изброените възможности и въпроси, който да ни подпомогне в избора на най-подходяща алтернатива за подпомагане на българските животновъди с цел избягване настъпването на сериозни и дългосрочни негативни последици за сектора, в който в момента съществува огромно напрежение.

Надяваме се на бърз отговор и продължаваме да разчитаме на Вашата подкрепа. 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.