1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плодове, зеленчуци и тютюн без вносни мита в ЕС

Плодове, зеленчуци и тютюн без вносни мита в ЕС

Досега България имаше право на безмитен внос в ЕС само на определени количества от тези стоки.

 

Българските производители ще могат да изнасят без мито неограничени количества плодове и зеленчуци за Европейския съюз от следващата седмица, съобщиха от правителствената информационна служба. ЕС премахна митата за внос през лятото, след присъединяването на 10-те нови страни-членки на 1 май. Вчера правителството одобри постигнатите договорености за допълнителна либерализация на взаимната търговия и така отпадането на ограниченията стана факт. То влиза в сила след публикуването му в "Държавен вестник", което по всяка вероятност ще стане следващата седмица.

Досега България имаше право на безмитен внос в ЕС само на определени количества от тези стоки. Освен плодовете и зеленчуците нулеви мита ще имат и някои живи животни и птици за разплод, животински продукти, зърнени продукти, животински и растителни мазнини и масла, плодови пюрета и сокове, оцет.

Евросъюзът е увеличил квотите за телешко, свинско и пилешко месо. България получава право да изнася и по-големи количества кисели млека, сирене, яйца, пресни домати, пшеница, пенливи и бутилирани вина.

С вчерашното решение на правителството се премахват минималните вносни цени за ягоди, малини, къпини, черници, касис, въз основа на които се начисляват мита. Досега производителите имаха праг на цената, под който не можеха да реализират стоката си.

Зеленчукопроизводителите получават правото да внесат в Евросъюза 2500 тона краставици за преработка на определена от тях самите цена.

Европейските производители получават правото да внасят безмитно мляко и сметана на прах и фуражи. Пак без мито, но в определени количества те могат да внасят телешко и говеждо месо и полубланширан или бланширан ориз. Правителството прие да се увеличат квотите за внос на говежди колбас и замразени зеленчуци, ябълки, кайсии, скорбяла, царевица, преработени картофи, консервирани зеленчуци, храни за кучета и котки.
   
    Какво ще изнасяме:
    пресни и преработени картофи
    сладки пиперки
    краставици
    тиквички
    замразени зеленчуци
    грозде
    круши
    кайсии
    череши и вишни
    праскови
    сливи
    ягоди
    слънчогледово олио
    консервирани краставици
    пиперки и домати
    конфитюри
    консервирани плодове
    храни за животни
    тютюн

novinar.net

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.