1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-ниски квоти предлагат от ЕК за преговорите по глава "Змеделие"

По-ниски квоти предлагат от ЕК за преговорите по глава "Змеделие"

България е сериозно орязана в своите годишни квоти, алармира вчера депутатът Моньо Христов

 

В проект, предложен ни от Европейската комисия за преговорите по глава "Земеделие", България е сериозно орязана в своите годишни квоти, алармира вчера депутатът трети мандат Моньо Христов. Според цифрите в проекта, след 2007 г. страната ни ще може да произвежда по 957 хил. тона сурово мляко, да има среден добив от 282 кг на декар зърно за зърнени и маслени култури заедно и по 4557 тона захар. Веднага мога да ви кажа, че това означава по-ниски цифри на производство от консумацията у нас в момента, заяви Моньо Христов.

И веднага даде пример с млякото - 957 хил. тона на 8-милионно население означава консумация от 120 литра на човек годишно, а в момента тя е от около 134 литра. Сега производството на сурово мляко в България се движи между 1 млн. и 350 хил. литра и 1 млн. и 270 хил. литра годишно - тоест, доста повече над това, което Европейската комисия ни предлага като квота.

Каквото предложили - предложили, но ние нали уж имаме своя позиция, недоумява Моньо Христов. Въпросът е, че 2 седмици след разчуването на тези цифри няма яснота, пълно мълчание цари и в Министерството на земеделието, и във Външно министерство, никой не казва какво става с квотите, България оттеглила ли се е от преговорите или ги води още, ядосва се депутатът.

Нещата вече стават криминални, категорично постанови той. Въпросът е тревожен и аз вече имам чувството, че след погрома в енергетиката вторият сектор, в който ще настъпи разруха, ще е земеделието, опасява се оранжевият депутат. Ако останем с тези позиции и квоти, гарантирано след 3-4 години България ще започне да внася земеделска продукция за изхранване на собственото си население - млечни и месни продукти.

Покрай земеделието може да загине и туризмът, защото ще трябва да внасяме всички храни отвън. А на всеки 1 зает в земеделието има по 15-20 заети по цялата верига, докато продуктът стигне до потребителя./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.