1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подпомагането от ЕС за енергийните култури ще е в размер на 45 евро за хектар

Подпомагането от ЕС за енергийните култури ще е в размер на 45 евро за хектар

 

В слово пред земеделски стопани и представители на бизнеса, зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев заяви, че подпомагането от ЕС за енергийните култури е в размер на 45 евро за хектар, като парите ще се изплащат в допълнение към единното плащане на площ и националните доплащания. Средствата ще се полагат  само за площи, производството от които ще бъде изкупено по силата на договор между фермера и преработвателя или изкупвача, уточни зам.- министър Пейчев. Това стана ясно на открития днес семинар на тема: "Насърчаване на производството на енергийни култури за биогорива", организиран от списание "Агробизнесът".

Фермерът трябва да достави определени минимални количества от суровините и да ги декларира, а преработвателят или изкупвачът трябва да внесе гаранция в размер от 60 евро на хектар, която се освобождава, след като суровините бъдат преработени в биогорива, посочи зам.-министърът. Ако всички тези условия бъдат изпълнени и проверките на място от страна на Разплащателната агенция не установят нередности, производителят може да получи плащането си за енергийни култури в периода 1-31 декември през текущата година, съобщават от Дирекция "Информация, връзки с обществеността и протокол" на Министерство на земеделието и горите.

На 2 май 2007 г. бе приета Наредба № 9 за условията и реда за подпомагане на производителите на енергийни култури, с което се улеснява  въвеждането на  схемата в България, припомни зам.-министър Пейчев.

Според Планът за действие на Европейската комисия в перспектива се очертава  до 2010 година да се удвои производството на биомасата, като тенденцията е то да продължи да нараства. Целта е да се достигне 12% дял за енергия от възобновяеми източници - 21% в електроенергийния сектор и 5,75% дял за биогоривата през 2010 г.

Голям дял от биомасата се пада на енергийните култури. В страната ни се отглеждат широк спектър от енергийни култури, които са предназначени за производство на енергийни продукти, като зърнени, маслодайни, технически, влакнодайни и многогодишни треви.

В пет от мерките по проекта на Програмата за развитие на селските райони се предвиждат възможности за инвестиции за производство, преработка и използване на растителна и животинска първична и вторична биомаса. А също така и за модернизация и създаване на производствени единици за биоенергия чрез преработка на биомаса от селскостопански и горски продукти, посочи още зам.-министър Пейчев.

Това са мерките – "Модернизиране на селските стопанства", "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", "Разнообразяване към неземеделски дейности" "Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия", "Основни услуги за икономиката и населението на селските райони".

По мярката "Модернизиране на селските стопанства" за одобрени проекти до 31 декември 2009 г. размерът на субсидията /безвъзмездна помощ/, като част от допустимите инвестиции, е:

  • 65% - за млади земеделски стопани в необлагадетелстваните райони;
  • 60% - за земеделските стопани в необлагодетелстваните райони и млади фермери в обхвата на Натура 2000, но извън необлагодетелстваните райони;
  • 55%  - за младите фермери в другите райони;
  • 50% - за останалите земеделски стопани.  

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.