1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Половината от фермерите обработват ниви под наем

Половината от фермерите обработват ниви под наем

Уедрената земя е условие за ефективно земеделие

 

Пълен баланс на земеделските земи в страната подготвят от МЗГ. В това число влизат частни, общински и държавни земи, съобщи наскоро при посещението си в Добрич зам.-министърът на земеделието Нихат Кабил. Размерът на площите, динамиката в промяната на собствеността и други параметри ще се отчитат всяка година през януари.

Само 2 % обработват собствена земя от 5500 субекта в земеделието - кооперации, арендатори, частни производители. А парцели на дългосрочна аренда вземат 48 на сто. Петдесет процента от стопаните, обработващи земеделски земи, вземат земя под наем.

Раздробената земя продължава да пречи за ефективното обработване. Зам.-министърът припомни, че 20-25 млн. земеделски имота у нас се владеят от 2 500 000 собственици. Предлагането и търсенето на пазара на земеделска земя обичайно е в съотношение 3 към 1.

Законът за комасацията на земеделските земи трябва да бъде приет най-късно до края на 2005 г., твърди Нихат Кабил. Той отново поясни, че МЗГ предлага създаването на държавна агенция "Земя". Целта й е да постигне баланс между пазарния и административния елемент в окрупняването на площите.

ДФ "Земеделие" ще отпусне тази година 36 млн. лева преки субсидии по всички линии, обяви зам.-министърът. Производителите на черен маслодаен слънчоглед ще получат 6 млн. лева субсидия за закупуване на сертифицирани семена за пролетната сеитба. Фондът ще подпомогне земеделските стопани и с 4 млн. лева кредит и 2 млн. лева субсидия за закупуване на царевични семена.
Портфейлът по инвестиционните програми на държавен фонд "Земеделие" възлиза на 180 млн. лева през тази година, съобщи още Нихад Кабил.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.