1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Постигнато е политическо споразумение по отношение на винената реформа

Постигнато е политическо споразумение по отношение на винената реформа

Запазва се досегашната практика на употреба на захароза при обогатяването на вината

 

На заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел бе постигнато политическо споразумение по отношение на винената реформа.

Запазва се досегашната практика на употреба на захароза при обогатяването на вината. Граничната стойност при обогатяването за зона С, в която попада територията на страната ни, е обогатяване в граница до 1,5% от 2009/2010. Реформата въведе и възможност за обогатяване на вината за зона С до 2% в години с крайно неблагоприятни климатични условия, по ред и правила, определени от Комисията.

Изключително важен за България елемент е въпросът за етикетирането на вината. С реформата се въвежда възможността за означаване на сорт и година на производство върху етикетите на вината без произход и географско указание, което е важно за българските винопроизводители. Предложението на Комисията за означаване употребата на захароза върху етикета при обогатяването на вината бе отхвърлено. При етикетирането на сорт и реколта вината ще бъдат предмет на сертифициране, одобряване и контрол.

По отношение на финансовия пакет на България, нашето искане бе за увеличаване на общия предвиден за страната бюджет. В рамките на Съвета по земеделие за България бе договорено увеличение от 8,5 милиона евро. Съгласно постигнатото споразумение, общият финансов пакет за България за периода от 7 години е в размер на приблизително 166 милиона евро. Предвидените средства ще могат да се усвояват по мерките, включени в Националния пакет.

С реформата се въведе национален пакет от мерки за подпомагане на сектора. Пакетът обхваща следните избираеми мерки:

• Преструктуриране на лозята;

• Застраховане на реколтата;

• Беритба на гроздето в неузрял вид;

• Взаимоспомагателни фондове;

• Мерки за пазарна подкрепа;

• Промоция на вина в трети страни;

• Модернизация на производствената верига, в т.ч. инвестиции в инфраструктура, иновации и преработвателни съоръжения;

• Необвързани плащания по схемата за единно плащане на стопанства.

По отношение на системата от правата на засаждане компромисното предложение е за удължаване на системата до края на 2015 г. с възможност за повторно удължаване на национално ниво до края на 2018 г. 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.