1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Постоянна експертна комисия по зърнопроизводство е създадена в Плевен.

Постоянна експертна комисия по зърнопроизводство е създадена в Плевен.

 

Във връзка с изискванията на Централната комисия по зърнопроизводство, назначена от министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме, със заповед № 5 от 30 януари на директора на Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен беше сформирана постоянна междуведомствена експертна комисия, чиято работа ще бъде свързана с изграждането на единна база данни за производството, съхранението и търговията със зърно.

Тази комисия е вече сформирана и нейн председател е директорът на Областна дирекция "Земеделие и гори" в Плевен Телко Калчев. Ежемесечно членовете на постоянната комисия по зърнопроизводство ще провеждат заседания, на които ще се разглежда състоянието на зърнените култури по общини - фази на развитие, агротехнически мероприятия, степен на поражения от измръзване, болести и неприятели, очаквани средни добиви и количество за региона, качество на зърното след жътва.

За оценка на състоянието на есенниците и прогнозиране на добивите ще бъде провеждана извадкова методика за наблюдение на посевите, информираха от ОД "Земеделие и гори". Наблюденията ще бъдат извършвани ежемесечно по предварително определен график - втората седмица на март, третата седмица на април, четвъртата седмица на май, а през юни наблюдението ще е преди жътвата за уточняване на очаквания среден добив.

 В Областната дирекция в Плевен вече е изготвен списък на стопанствата, които ще бъдат наблюдавани, като експертите ще изчисляват площта на 10% извадка за областта. Извадката от 10% включва четири групи производители, уточниха от Областната дирекция "Земеделие и гори".

В първа група са стопаните, обработващи от 100 до 1 000 декара. Тя представлява 10%, тоест около 5 800 дка от извадката и трябва да включва не по-малко от 6 стопанства. Във втора група са производителите, обработващи от 1 000 до 3 000 дка, представлява 25% или около 14 500 декара от извадката и трябва да включва не по-малко от 6 стопанства. В трета група са стопанисващите от 3 000 до 5 000 дка, представлява 40% или около 23 200 дка от извадката и трява да включва не по-малко от 6 стопанства. В четвърта група са стопанисващите над 5 000 декара, представлява 25% или около 14 500 декара от извадката и трябва да включва не по-малко от 3 стопанства.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.