1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече пари за семена и торове ще получат тази година стопаните

Повече пари за семена и торове ще получат тази година стопаните

Целевата линия ще стартира на 16 август, а срокът за усвояване на средствата ще бъде 15 декември

 

11 900 000 лв., или с 55% повече от предходната година е безвъзмездната финансова помощ за зърнопроизводителите за закупуване на семена за пшеница, реколта 2005.

Сега с осигурените средства ще се подпомогне засяването на 3.5 млн. декара хлебна пшеница при определен норматив от 4 лв. на декар за закупуване на семена от пшеница - сертифицирани - първо размножение и по 3 лв./дка за сертифицирани семена - второ размножение. 25 кг/дка е прието за норматив за засяване, който ще се подпомага.

Целевата линия ще стартира на 16 август, а срокът за усвояване на средствата ще бъде 15 декември.

18 милиона лева, от които 9 милиона са кредит и 9 милиона - субсидия, са предвидени през тази есен за покриване на част от разходите на зърнопроизводителите за предсеитбено торене на посевите с пшеница от реколта 2005. Стопаните ще могат да получат по тази целева финансова линия до 3 лв. за субсидия и до 3 лв. за кредит, или общо - до 6 лева на декар за закупуване на минерален тор - амониева селитра, троен суперфосфат, амофос, кербамид, комбиниран тор.

С 2 лева на декар за първи път през тази година държавата ще подпомогне безвъзмездно стопаните за закупуване на дизелово гориво за есенната предсеитбена подготовка на площите с пшеница от реколта 2005. Досега е подпомагано закупуването на дизелово гориво само в периода на жътвата, като помощта беше 1.50 лв/дка. С по-високия норматив, определен сега, държавен фонд "Земеделие" ще успее да покрие близо 60-70% от пълния разход за предсеитбената подготовка на площите.

Общият предвиден ресурс за линията е 6 милиона лева. Субсидията ще се изплаща след извършването на проверка и съставяне на констативен протокол на място от областните дирекции на фонд "Земеделие" и от представител на общинските служби "Земеделие и гори", че декларираните площи са засети с пшеница. Предвидено е дизеловото гориво да се закупува от представител от производители и фирми доставчици на горива.

Целевата субсидия се открива на 15 септември, а усвояването на средствата приключва на 15 декември.

Ресурсът по тази линия е средно с близо 18% повече в сравнение с предоставените средства за есенната сеитба през 2003 г.

Финансовата линия се открива също на 16 август, а средствата ще се усвояват до 15 декември.

Земеделските производители се задължават да възстановят кредитите по нея, заедно с дължимата годишна лихва от 3% до 30 септември 2005 г., уточняват от ДФ "Земеделие"./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.