1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Позиция: Обединени земеделци настояват за спешна намеса на държавата в подкрепа на розопроизводителите

Позиция: Обединени земеделци настояват за спешна намеса на държавата в подкрепа на розопроизводителите

Браншови организации от сектора алармираха, че розопроизводството е в колапс

Обединени земеделци настояват за спешна намеса на институциите в подкрепа на производителите на маслодайна роза и за своевременни решения в защита на българското розопроизводство.

Браншови организации от сектора алармираха, че розопроизводството е в колапс и в разгара на кампанията розовият цвят в голямата си част остава  необран в масивите.

Ниските изкупни цени и забавеното плащане от страна на изкупващите продукцията  не позволяват  изплащането на сумите, за които настояват розоберачите. Допълнително трудностите при пазарната реализация на продукцията поставят на колене производителите.

Подкрепяме исканията на розопроизводителите да бъде осигурен спешно  финансов ресурс за еднократна помощ на декар розови насаждения, за да не загине целия бранш.

Розопроизводители да бъдат включени и през 2021 г. за подпомагане по de minimis и компенсаторни плащания, като сумите по тези мерки да бъдат съобразени с актуалните финансови показатели на добивите от декар.

Кандидатстването за обвързано подпомагане  се прилага, но и там ставката е недостатъчна  и средствата се получават  на следващата година.

Наложително е всяка година,  поне два месеца преди началото на розоберната кампания, Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с  производители и преработватели, да намират превантивни решения за предотвратяването на подобни кризи. 

Необходимо е да бъде изработена експортна стратегия за реализация на продуктите, произведени от българска маслодайна роза, в която да се включат и посолствата, и търговските представителства на България.

Маслодайната роза е един от символите на България и е необходима спешна намеса на институциите в името на оцеляването на това емблематично за страната производство.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.