1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Предизвикателствата пред аграрния сектор при присъединяването към ЕС"

"Предизвикателствата пред аграрния сектор при присъединяването към ЕС"

По време на посещението си в Свищов зам.-министър Нихат Кабил се срещна и с представители на регионалните земеделски кооперации в областта

 

Зам.- министърът на земеделието и горите Нихат Кабил участва в международна научнопрактическа конференция на тема: "Предизвикателствата пред аграрния сектор при присъединяването към Европейския съюз", която се провежда от 11 до 13 ноември в Свищов. Конференцията преминава под патронажа на Министерството на земеделието и горите и се организира от факултет "Производствен и търговски бизнес" към катедра "Аграрна политика" на Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. От академията информират, че тридневният форум е част от инициативите, с които катедрата отбелязва 20 години от създаването си. Освен зам.-министър Кабил в програмния комитет на конференцията са включени ректорът на академията доц. д-р Нено Павлов, както и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев.

Пазарната ориентация и конкурентноспособността на аграрния сектор - икономически технологии и аспекти, интегриране на националната аграрна политика с аграрната политика на ЕС, инвестиционна и финансова политика в сектора, както и жизнеспособност на производствените структури в земеделието и развитието на селищните системи в селските райони са част от тематичните направления, по които бяха изнесени доклади. По време на тридневната конференция се разискват още темите за аграрното предприемачество, селският туризъм, информационното осигуряване на аграрния сектор и биологичното земеделие. 

Извършената работа през предприсъединителния период в посока покриване на изискванията, стандартите и хармонизирането с нормативната уредба на Европейския съюз в аграрния отрасъл - това е темата, която представи в кратък доклад зам.-министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Пред участниците в конференцията, той разясни стоящите пред държавните структури, обществените организации и земеделските производители задачи, свързани с успешното интегриране на българското земеделие с това на страните от ЕС. 

По време на посещението си в Свищов зам.-министър Нихат Кабил се срещна и с представители на регионалните земеделски кооперации в областта./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.