1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предотвратяваме евентуалното пренасяне на свинския грип у нас

Предотвратяваме евентуалното пренасяне на свинския грип у нас

Засилва се контрола по границите

По разпореждане на Националната ветеринарномедицинска служба се засилва контролът на всички гранично-пропускателни пунктове в страната, за да се предотврати евентуалното пренасяне на свинския грип, с който се заразяват и хора. Това съобщи директорът на НВМС д-р Йордан Войнов.

Граничните полицаи ще проверяват ръчния багаж на пристигащите от Мексико, САЩ, Канада и Япония, за наличие на продукти от свинско месо. В България не се внася свинско месо от Мексико, такова влиза у нас само от страните членки на ЕС, бе категоричен д-р Войнов.

Като част от европейската общност страната ни не може да наложи самостоятелно забрана за внос на месо, обясни д-р Войнов. Той обаче призна, че за мутиралия вирус на свинския грип, който е опасен за хората, се знае твърде малко. Истинският свински грип H3N2, които е познат, не е опасен за хората, каза още Войнов.

Има ли връзка между свинския и птичия грип и кой е по-опасен все още е трудно да се каже. При термична обработка обаче рискът от заразяване винаги е по-малък. „По принцип унищожаването на вирусите става с термична обработка над 70 градуса”.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.