1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Представители на Централноевропейски държави обсъдиха безопасността на храните

Представители на Централноевропейски държави обсъдиха безопасността на храните

80% от отговорностите в тази сфера са съсредоточени в МЗП

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил откри Конференция на високо ниво на тема: " Контрол на качеството на храните и осигуряване на тяхната безопасност" в х-л "Шератон". Тя се проведе в рамките на българското председателство на Централната европейската инициатива през 2007 г. Пред участниците и гостите на конференцията министър Кабил подчерта, че един от основните приоритети за България по отношение на безопасността и контрола на храните е създаването на Агенция по безопасност на храните. Идеята е чрез една единна структура да се постигне по-добра организация и координация по отношение на безопасността на храните от "полето до масата", заяви министър Кабил. Нейната цел трябва да бъде подобряване на организацията и координацията между контролните институции и прилагане на единен подход при изпълнение на изискванията на законодателството от всички компетентни органи, посочи още министър Кабил.

Министерство на земеделието и продоволствието играе основна роля в контрола на храните, каза министър Кабил. В неговите компетенции е пълният контрол върху суровинната база от растителен и животински произход и официалният контрол за качество и безопасност на храни от животински произход, който са най-рисковите храни за здравето на потребителите. МЗП участва активно и в контрола на генномодифицираните суровини за производство на храни и фуражи и изцяло контролира здравеопазването на животните и фуражите, както и вноса на растения и растителни продукти по отношение на вредители и съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци.

В МЗП е разположена Националната контактна точка на Системата за бързо съобщаване в случай на опасност за човешкото здраве, свързана с храни и фуражи. 80 % от отговорностите по безопасността на храните са съсредоточени в МЗП, подчерта министър Кабил.

Всичко това е отговорност, която ние осъзнаваме и изпълняваме, следвайки единните европейски изисквания и приоритети по отношение на безопасността и контрола на храните, каза още министър Кабил.

Зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова представи политиката на България за безопасността и контрола на храните пред участниците в конференцията. Тя посочи, че производителите, преработвателите, търговците и компетентните органи, трябва да работят заедно, за да повишат и подобрят безопасността и качеството на храните и съответствието с изискванията на нормативните документи, с оглед предоставяне на възможности за развитие на бизнеса и отговаряне на очакванията на потребителите.

По време на Конференцията генералният директор на ЦЕИ г-н Харалд Крайд подчерта, че е изключително доволен от провеждането на днешната среща, защото на нея са обсъдени изключително важни за ЦЕИ промени, с цел прозрачност и обмен на информация за селскостопанската политика в държавите-членки на организацията.

ЦЕИ разработва специфични проекти, които да бъдат съфинансирани от органазицаията, посочи г-н Крайд. Той съобщи, че за България е създадена донорна програма за подпомагане на развитието на селския туризъм в Розовата долина.

Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/ обхваща 18 страни-членки – Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Унгария, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Сърбия, Черна гора, Словакия, Словения и Украйна. Организацията е първият регионален форум върху политическата карта на Централна, Източна и Югоизточна Европа.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.