1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои актуализация на регистъра на тютюнопроиводителите

Предстои актуализация на регистъра на тютюнопроиводителите

Липсата на приемственост у нас води до намаляване на броя на производителите и свиването на добивите

Предстои актуализация на регистъра на производителите на тютюн. Крайният срок за вписване е 31 март.

Липсата на приемственост у нас води до намаляване на броя на производителите и свиването на добивите. Върху развитието на сектора роля е изиграла и преходната национална помощ. Източните Родопи, Пиринският регион и Лудогорието са традиционни райони за отглеждането на културата, която няма алтернатива за поминък.

В страната ни се произвежда качествена суровина. Около 80% от нея се изнася, а близо 70 на сто от тютюните са орианталски. Тук обаче България среща конкуренцията на Турция, Гърция и Македония. Важно е да се отчита и търговската конюнктура на пазара. Тютюнът от Африка, Южна Америка и Азия например е предпочитан от индустрията,защото има по-ниска себестойност заради ползването на евтина работна ръка. Стопанският цикъл през миналата година у нас е започнал със суша.Това е затруднило разсаждането на тютюна през май.  Дъждовното лято пък е влошило качеството на първа и втора беритба на суровината.

В писмо до земеделското министерство НАТ-2010 иска провеждането на Консултативен съвет по тютюна. В дневния ред са залегнали три основни точки – анализ и резултати на изкупна кампания 2018 г., мястото на тютюна в бъдещата ОСП след 2020 г. и преходната национална помощ за тютюн - ставки за кампания 2018-та. Обичайно провеждането на Консултативния съвет по тютюна е през месец март.

Aвтор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.