1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предстои изграждането на завод за преработка на отпадъци от месната промишленост в Угърчин

Предстои изграждането на завод за преработка на отпадъци от месната промишленост в Угърчин

 

На бизнес форум състоял се в гр. Угърчин, кметът  на общината Валентин Вълчев съобщи, че експертният съвет на МОСВ е определил площадката в община Угърчин,  като най-подходяща за изграждане на  завод за преработка на отпадъци от месодобивната и месопреработвателната промишленост.
Градът е предпочетен пред Долни Богров, Мизия и Памукчии, заради централното си местоположение, подходящия терен и съществуващата инфраструктура.

Заводът за преработка на месни отпадъци ще бъде изграден със средства по Програма ФАР, бенефициент е Националната ветеринарно-медицинска служба. Министерството на финансите е обявило процедура за избор на изпълнител.
В общината безработицата е висока- 19,5% и изграждането на завода ще съживи бизнеса. Въпреки многото социално-икономически проблеми, кметът Валентин Вълчев смята, че европейските фондове са голям шанс за малки и неатрактивни общини като неговата. Затова е създадено звено за разработване на проекти. Само за последните 2 години общината е спечелила 22 проекта на обща стойност 5 милиона лева. Очаква се одобрение на още 7 проекта.

Много по-слаба е активността на бизнеса – едва 3 проекта са получили одобрение. Един от успешно реализираните е на фирма "Технолес комерс" ООД, финансиран по Програма ФАР - "Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта". По него 24 човека от Угърчин са получили допълнителна квалификация и са назначени във фирмата. Половината от тях са безработни младежи до 29 години. Останалите са преквалифицирани работници на "Технолес комерс" ООД в областта на дървопреработването и дърводелството.

"В последните години дърводобивът е един от най-бързо развиващите се икономически отрасли в Угърчин, но въпреки това няма добре подготвени кадри", обясни управителят на "Технолес комерс" ООД Красимир Мичев. По проекта "Насърчаване на безработицата чрез подпомагане на частния бизнес" фирмата получава инвестиционна подкрепа за създаване на по-добри условия за труд и внедряване на нова технология за екологично оползотворяване на отпадъците.

Монтираният котел за изгаряне на дървесни отпадъци е с влажност 50-60% и може да се използва за получаване на гореща вода с температура 95 С. Захранването е ръчно с раздробена дървесина, брикети и други под формата на изрезки, капаци и др. Произведената топлинна енергия ще се използва за захранване на сушилна камера, а останалата за отопление на производствените помещения и офис сградите. Новосъздадената сушилна камера за фасонирани материали с кабина за контрол и управление дава възможност дървен материал /дъб или бук/ от първоначална влажност 60-70% да достигне 10-12% крайна влажност.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.