1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преференции за млади фермери дава ДФ "Земеделие"

Преференции за млади фермери дава ДФ "Земеделие"

 

770 000 лева са предоставени като преференциална безвъзмездна помощ на стопаните, получили кредити по двете инвестиционни програми "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на капиталови субсидии и субсидии за лихви за първите осем месеца, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд "Земеделие".

Предимството при кредитирането от националния бюджет по инвестиционните програми на фонд "Земеделие" е, че стопаните получават кредита веднага - още преди да са започнали инвестицията си, като имат възможност да ползват и преференциалните капиталови и лихвени бонуси, които държавата отпуска, за да стимулира определени дейности и региони, съобразно Националния план за развитие на земеделието и селските райони, поясниха аграрните специалисти от Плевен.

Много съществен момент в политиката на фонда е фактът, че младите земеделски стопани до 40 години ползват преференция от фонда, като той поема половината от лихвата през гратисния период на кредита, така те плащат вместо 6% - 3% лихва. В същото време младият фермер има възможност да ползва и други преференции - ако е кандидатствал за изграждане с проект за трайни насаждения - овощни градини или лозя, получава безвъзмездно още по 150 лева на декар под формата на капиталова субсидия или по 100 лв., ако е разработил проект за рози. Ако е кредитиран за създаване на пчелини- освен лихвения бонус младият фермер ще получи и безвъзмездни 10 лв. за всяко закупено пчелно семейство. 

Допълнителна информация за възможностите, които ДФ "Земеделие" предлага за финансово подпомагане на земеделските производители, можете да получите в офиса на областната дирекция на фонда в Плевен./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.