1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговаряме с Индия за внос на биволи

Преговаряме с Индия за внос на биволи

Идеята е да се произвежда месо, мляко и сирене, тип "Моцарела", което да се изнася на европейския пазар.

 

Преговори за внос на индийски биволи започна България в хода на 4-дневното посещение на външния министър Соломон Паси в Индия. Ще внасяме биволи от Индия, преговорите по този въпрос започнаха по време на визитата на българския външен министър Соломон Паси и българската делегация в Индия. Целта е сега да се внесат млади животни с добър генетичен фонд, за да се развие отглеждането на този вид добитък и на продуктите от него, поясни зам.-министърът на земеделието Бойко Боев. Именно той е преговарял по въпроса в аграрното министерство на Индия.

У нас в момента се отглеждат 6000 биволи от порода "мура", която е индийска. Идеята е да се произвежда месо, мляко и сирене, тип "Моцарела", което да се изнася на европейския пазар. Ползата за България от това ще бъде голяма, защото в преговорите с ЕС не са определени квоти за този вид продукция, това дава възможност за неограничено производство и износ, поясни Бойко Боев.

Сега е моментът в България да се създадат съвместни производства с компании от Индия, както и от редица други страни, които на 1 януари 2007 г. ще осъмнат заедно с България в ЕС, заяви пред журналисти външният министър Соломон Паси. Той каза, че с експерти изчислили, че ако всеки индиец изяжда по една кофичка кисело мляко седмично, ползата за България ще бъдат 26 млрд. лева годишно. "Обсъдихме присъствието на българската продукция на оръжейния пазар в Индия, което е традиционно, но напоследък имаме проблеми с нелоялна конкуренция", изтъкна още Паси./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.