1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преговорният процес по глава "Земеделие

Преговорният процес по глава "Земеделие

Няма изоставане, нито отстъпление от първоначално заявената позиция на България в преговорите по глава "Земеделие" с Европейската комисия. Трябва обаче да сме реалисти и да знаем, че не е възможно годините 1987 - 1991 г. да се вземат за референтни периоди, защото според методиката на европейската комисия за референтни се избират последните 3 или 5 години преди приключване на преговорите за членство. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и горите Меглена Плугчиева на дискусия "Преговорният процес по глава "Земеделие"– предизвикателства и политики", организирана от КНСБ и парламентарната група на БЗНС-НС.

Недобрите показатели в областта на земеделието през 1999-2001 г., както и липсата на реални статистически данни за производството трудно ще ни позволят отстояването на високи квоти при отделните култури в преговорния процес, обясни зам.-министър Плугчиева. Най-големият проблем, който е като воденичен камък, е разпокъсаността на земята в резултат на проведената безпрецедентна реституция в реални граници, подчерта тя. Според нея изключително трудно ще е да се защитават високи квоти в секторите полски култури, мляко, месо, тютюн и захар, вино, тъй като те се доказват с реални показатели за производство.

В срещата участваха представители на браншови организации от аграрния и преработвателния сектор, както и синдикалисти от различни сектори на земеделието.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.