1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Преразпределение на средствата

Преразпределение на средствата

 

Темпът на усвояването на средствата по програмата САПАРД за няколко от действащите у нас мерки показва, че съществува реална опасност подпомагането по мярката да остане без финансови средства, което на практика означава много нереализирани проекти. Това кара шефовете на държавен фонд "Земеделие" да предложат на Европейската комисия да одобри преразпределение на сумите от една мярка към друга. Според информация от фонда буди безпокойство фактът, че по втора мярка - преработка на селскостопанска продукция 7-годишният бюджет на програмата за страната ни е почти изчерпан. Много активно вървяло и усвояването на средствата по третата мярка за развитие на алтернативни дейности.

От фонда информират, че България вече е предложила на Европейската комисия да се съгласи с преразпределението на средствата, за да бъдат осигурени допълнително 105 милиона лева за преработвателите и кандидатстващите по мярка 3. Средствата щели да дойдат като ежегодна добавка и така поне 100 проекта се очаква да бъдат одобрени на комисията, която предстои. През 2003 год. по програмата за област Монтана са били одобрени по различни мерки общо 19 проекта на обща стойност над 35 млн. лева, сочи справката на областната дирекция на фонд "Земеделие". Изплатената субсидия за одобрените кредити е 356 950 лева. Два проекта на стойност 2,155 млн. лева са изпратени в централното управление на фонда за разглеждане на стойност.
 
Цифрите и добрият ход на САПАРД са аргумент фондът да поиска допълнителен бюджет от ЕС занапред. Но кога ще стане това?
 
В изнесения неотдавна доклад на ООН за човека е написано - кравите в Европейския съюз получават годишна субсидия от 913 долара, почти колкото е средният доход на глава от населението на България./mont-press.com 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.