1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма ФАР финансира ферма за малини в Угърчин

Програма ФАР финансира ферма за малини в Угърчин

 

Програма ФАР финансира със 71 330 евро проект за изграждане на агробиоферма за оранжерийно производство на малини в Угърчин, Ловешка област. Това съобщи Елена Цолова, консултант по проекта. Тя обясни, че изпълнители на проекта са фирмата „Герада-ГМ" и сдружение „Помощ за помощ", а координатор е Юлия Григорова от „Агроконсулт" - София.

В рамките на проекта са изградени четири модерни оранжерии, произведени от френската фирма „Ришел", както и маточни градини за производство на сертифициран посадъчен материал, отговарящ на европейските стандарти. Засадени са малини от българския сорт „Люлин" и американския „Херитидж". Насажденията дават плод два пъти в годината. Край оранжериите са посадени специални цветя, чиито аромат отблъсква вредните насекоми. Наторяването на насажденията се прави с биохумус.

Намерението на изпълнителите на проекта е начинанието да продължи и след изтичане на проектния срок. Планира се да се разрастват маточните насаждения, докато площта им достигне 75 дка. Парцел с тези размери е нает за десет години от фонд „Земеделие". Предвидено е също така да се затвори производственият цикъл, като се добива собствен биохумус. За целта ще бъде изградена ферма за калифорнийски червей.

Според изпълнителите на проекта за екомалината има добър външен пазар, а вече и в страната има интерес към безопасни за здравето храни. Тази култура е много скъпа и перспективна, като борсовата цена за отглежданите в Угърчин сортове е 5 лева за килограм.

Първата агробиоферма за малини в Ловешка област е създадена по модел, заимстван от Холандия. В нея сега са наети 25 души. След като приключи проектният срок само една трета от тях ще запазят работата си. Останалите ще бъдат съкратени./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.