1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма за намаляване на вредните емисии

Програма за намаляване на вредните емисии

 

Национална програма за намаляване на общите годишни емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения и амоняк в атмосферния въздух прие правителството, съобщиха от правителствената информационна служба.

Нейна основна цел е към 2010 г. да се достигнат и впоследствие да се поддържат следните прагови стойности (тавани) на общите годишни емисии: на серен диоксид – 380 кт (килотона), на азотни оксиди – 247 кт, на летливи органични съединения – 175 кт, на амоняк – 108 кт.

Националната програма транспонира директива на ЕС за националните тавани за емисии на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения и амоняк в атмосферния въздух и е в изпълнение на един от важните анагажименти на страната ни към ЕС.

Тя предвижда мерки, чрез които да се постигнат определените нива на емисиите на посочените замърсители до 2010 година, които трябва да бъдат запазени в дългосрочен план.

Тези мерки касаят въвеждането на определени стандарти на производство и дейност в областта на енергетиката, промишлеността, транспорта и селското стопанство с цел намаляване на общите годишни емисии на посочените вредни вещества и замърсители.

В момента единствено стойностите на серния диоксид са над съответния таван за 2010 г., като стойностите за 2005 г. са 900 кт. Намалението спрямо 1993 г., когато емисиите на серен диоксид са били 1426 кт., е чувствително.

Най-голям дял от емисиите на серен диоксид имат емисиите от ТЕЦ, които са източник на 86% от общите емисии през 2005г. Само в района на Енергиен комплекс "Марица Изток" емисиите от трите ТЕЦ са от порядъка на 586 кт/годишно или около 65% от общите. Именно затова по-голямата част от мерките са насочени към изграждането и въвеждането в експлоатация на сероочистващи инсталации с над 94% на очистване на серните оксиди.

Програмата е внасяна от министъра на околната среда и водите в Министерския съвет четири пъти досега, за първи път още на 10 август миналата година, но решението за нейното одобряване е отлагано заради възражения на Министерството на икономиката и енергетиката.

С Националната програма се осигурява изпълнението на преговорните ангажименти на страната пред Европейския съюз, както и на Конвенцията за трансгранично замърсяване на въздуха на далечни разстояния. Те са свързани с 50% намаление на киселинността, намаляване с 2/3 на въздействието на приземния озон върху човешкото здраве, както и намаляване с 1/3 на вредното въздействие на приземния озон върху растителността. Като основа за определяне на нивата се използва състоянието през 1990 г.

В Плана за действие към Националната програма са описани повече от 20 конкретни мерки за намаляване на емисиите на съответните замърсители. Освен трите ТЕЦ в района на Енергийния комплекс "Марица Изток", останалите основни мерки касаят петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим"-Бургас.

Министърът на икономиката и енергетиката отговаря за изпълнението на мерките и спазването на сроковете, отнасящи се до трите ТЕЦ-а. За всяка от мерките има отговорник за изпълнението и е определен компетентен орган за контрол на изпълнението, а министърът на околната среда през три години ще отчита изпълнението на програмата пред МС и Брюксел, и ще предлага корективни мерки при необходимост с оглед достигането и поддържането на таваните.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.