1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производители от Сливен се учат по проект "Селекция и контрол на продуктивните качества на кравите"

Производители от Сливен се учат по проект "Селекция и контрол на продуктивните качества на кравите"

Проектът стартира в началото на юли и ще продължи до месец март следващата година

 

50 000 лева отпусна Министерството на земеделието и горите на сливенските млекопоризводители, съобщи селекционерът Михаил Михайлов. Парите са по проект "Селекция и контрол на продуктивните качества на кравите", защитен от регионалната асоциация на млекопроизводителите.

Проектът стартира в началото на юли и ще продължи до месец март следващата година. Целта е да се подобрят доходите на говедовъдите, да се повиши нивото на селекция при кравите и да се доближи българското говедовъдство до изискванията на Европейския съюз. Екип от трима специалисти ще обучава фермерите, ще търси решения за повишаване качеството на работа и ще оказва помощ на групата за регионално планиране в област Сливен.

22 000 говеда и крави се отглеждат в сливенски регион през тази година, съобщиха от Регионалната асоциация на млекопроизводителите. От тях 78% се отглеждат в стопанства с по 15 крави. Шест ферми разполагат с над 100 броя крави. Най-често отглеждано е Черношареното говедо и неговите кръстоски - 65%. На второ място е Кафявото говедо с 28,7 % . Месодайните породи са 0,7%, други млечни породи - 5,6%. Средната продуктивност на контролираните крави е 5 058 л с 3,75% масленост, като през последните седем години се е увеличила с 921 л. С най-висока млечност е фермата на Минчо Иванов от с. Кортен, където от 250 крави се получават средно по 6 934 л мляко./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.