1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Производството на пшеница за тази година ще задоволи напълно вътрешното потребление

Производството на пшеница за тази година ще задоволи напълно вътрешното потребление

 

Производството на пшеница за тази година напълно ще задоволи вътрешното потребление, като се очаква да бъдат реализирани и около 700-800 хил.тона на международния пазар. Това беше отчетено на извънредното разширено заседание на Консултативния съвет по зърното, което се проведе в Министерския съвет. В него взеха участие представители на министерствата на икономиката и земеделието и горите, на кабинета на министър Филиз Хюсменова, на асоциациите на зърнопроизводителите, търговците на зърно, публичните складове за зърно, хлебопроизводителите и сладкарите, Съюза на мелничарите, Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и др.

Извършеният пълен анализ на състоянието на есенните и пролетни култури за реколтната 2004 г. във всички области на страната показва, че количеството пшеница за пазарната 2004/2005 г. ще бъде в размер на 2 500-2 600 хил. тона, в това число – за изхранване на населението – 1 300 хил. тона, за семена – 250 хил. тона, за нуждите на животновъдството- 950- 970 хил.тона.

Засетите с пшеница площи са 10 102 хил.дка, което е увеличение с 12 % спрямо 2003 г. При сегашното състояние на посевите от пшеница реколта 2004 се очаква производството да бъде с 53,6 %-59,2 % повече спрямо предходната реколта.

Тази година има добра реколта. Средните добиви от декар са по-високи от обичайните, подчерта заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев.  За първи път от 5 години насам производството ще бъде по-голямо от прогнозираното потребление, изтъкна и изпълнителният директор на Софийска стокова борса Христо Миленков.

Държавният резерв трябва да бъде попълнен със 115 000 тона пшеница, което е по-малко от 3 процента от общото производство, заяви Йовчо Йовчев, изпълняващ функциите председател на Агенция  "Държавен резерв и военновременни запаси".     

Към момента са прибрани около 13 процента от засетите с хлебно зърно площи. Средният добив сега се изчислява на 400 кг от дка, каза председателят на Консултативния съвет по зърното Радослав Козаров. Той изтъкна, че жътвената кампания в страната е в пълен ход.  

Участниците в заседанието се запознаха и с резултатите от извършената проверка от Националната служба по зърното и фуражите за готовността на лицензираните публични складове за зърно и регистрираните зърнохранилища в страната за приемане на зърно от новата реколта. Складовите помещения са ремонтирани, почистени и дезинфекцирани, везните и лабораторното оборудване са метрологично заверени, установи проверката.   

AGRO.BG

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.