1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промени в инвестиционните програми на ДФ "Земеделие"

Промени в инвестиционните програми на ДФ "Земеделие"

Пет нововъведения ще улеснят земеделците, ползващи програмите на ДФ "Земеделие"

 

За 2006 г. държавният фонд "Земеделие" одобри новости в програмите си за инвестиционното кредитиране. За кредити на животновъди ще бъдат отпуснати 15 млн. лв., за растениевъдство - 50 млн. лв., за селскостопанска техника - 40 млн. лв., за рефинансиране на търговски банки, за да предоставят кредити по програма САПАРД, са заделени 85 млн. лв.

Субсидирането по всички тези програми възлиза на 12,7 млн. лв., които отиват предимно за капиталови субсидии и за покриване на разходите за лихвите на кандидатите.

Ще има подпрограма за покупка на оборудване за мелничари и сладкари. Тази подпрограма е за обновление на обектите и ще действа за пръв път. Досега мелничари, хлебари и сладкари не бяха в обсега на подпомагани нито от фонда, нито от САПАРД, затова е решено през тази година да получат нужните им суми, за да могат да изпълняват европейските изисквания. Програмата е в рамките на инвестиционна програма "Селскостопанска техника". Максималният срок за изплащане на кредита е 5 години при 12 месеца гратисен период. Кредитирането ще става само чрез рефинансиране от търговски банки. Минималното изискуемо участие на кандидатите ще е 20 на сто. Няма ограничение за средствата, за които може да се кандидатства - проектите ще зависят от големината на предприятията - малки, средни или едри. Те ще получават средства от фонда само ако са регистрирани като земеделски производители, т.е. трябва да произвеждат и земеделска продукция

Втората промяна касае  животновъдите. В сектор "Животновъдство" ще бъде включено и кредитирането за ремонт, преустройство, оборудване и на наети селскостопански обекти, не само на собствени както досега. Наемът обаче трябва да е валиден за срока на искания кредит. Животновъдите ще могат с кредит да купуват бременни юници и крави на второ теле, бременни малакини и биволи на първо малаче, свине майки и разплодни прасета, шилета, дзвиски и овце, майки до второ агне, кози. Списъкът обхваща още пилета, кокошки, щрауси, зайци, пчелини, както и селскостопанските постройки за тях, фуражни кухни, млекосъбирателни пунктове и оборудване. Ще се изисква собствено участие на фермера 30 процента.

Актуализацията на пределните цени е третата промяна. За трайните насаждения и за животните тя е направена на база актуализираните технологични карти от дирекциите и институтите. Взети са предвид по-високите изисквания за ЕС и по-високо ценово равнище на активите и цената на обектите, които ще бъдат актуализирани.

Почти за всички трайни насаждения пределните цени на кредитирането се увеличават: за 1 дка лозя са били 3500 лв., стават 4000 лв., за лозови маточници за калеми от 4500 лв. стават 4800 лв. за дка, за ябълки и круши сумите на кредитите стават от 1900 лв. на 2100 лв., за череши - от 1300 лв.- на 1600 лв., за интензивни насаждения - от 3000 лв. на 3700 лв. за дка. Само за някои градини, като ореховите, пределът е намален от 1000 лв. на 800 лв. на декар. Скоро ще са готови указанията, в които ще са описани всички пределни цени за културите.

Четвъртото нововъведение е утвърдената тарифа за лихвите. По краткосрочните кредити ще се запазва годишната лихва от 3 на сто, която ще се изплаща накрая, наведнъж с главницата. По инвестиционните кредити лихвата за теглен кредит пряко от фонда е 6 на сто, а за кредит чрез търговска банка е 9 на сто годишно. При покриване на разходите за лихви фондът ще поема целия размер от 9 на сто само при регионалните програми, независимо дали кредитът е взет от фонда или от банка. Това пълно покриване на лихвата ще важи само за програмите Родопи, Северозападна България, Странджа-Сакар.

За 2006 г. се запазва правото на производителите да получават кредити до 100 на сто за цялата стойност на проектите си, като това трябва да е съобразено с пределните цени. При кредитиране чрез търговска банка фондът няма да изисква собствено участие на земеделския производител.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.