1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проведе се първия семинар по българо-холандския проект “Стратегия и програма за комасация”

Проведе се първия семинар по българо-холандския проект “Стратегия и програма за комасация”

 

Комасацията на земеделските земи се отразява многостранно върху цялостното устройство на територията, но е свързана и с непосредствено предстоящи събития в България във връзка с присъединяването на страната към ЕС. Това заяви днес зам.-министърът на земеделието и горите Бюрхан Абазов при отриване на първия национален семинар, организиран в рамките на съвместен българо-холандски проект на тема „Стратегия и Програма за комасация”.

Проектът е финансиран изцяло от холандското правителство.

Получаването на субсидии от земеделските стопани по линия на прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС е свързана с ползваните земеделски площи за първите три години. Първостепенна грижа на МЗГ е да осигури максимум условия за усвояването на помощите от бенефициентите, които са потенциални участници в процеса на комасация, подчерта зам.-министър Абазов. Формирането на уедрени имоти и установяване на регламентирани ползвателски отношения са предпоставка за нормално и неконфликтно кандидатстване и одобряване за помощи. Освен помощите за единица площ България ще получи и сериозно подпомагане за развитие на селските райони, като мерките по тази ос включват комасация и прилагане на инфраструктурни и хидромелиоративни мероприятия в земеделски площи. За тяхното усвояване е необходима сериозна законова основа и наличие на административен капацитет, способни да осигурят пълноценно усвояване на финансовите възможности, насочени към подобряване структурата на селските райони, допълни зам.-министър Абазов. Той уточни, че независимо, че в настоящия момент няма законово основание за комасация, като временно решение на проблема, МЗГ е разработило проект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, допълнен с нов текст. Той дава възможност за промяна на картата на възстановената собственост в случаите, в които група собственици постигат споразумение за доброволна комасация на имотите си. Предстои провеждането на първа генерация пилотни проекти за комасация по българска методика, които ще стартират по молба на част от собственици в някои землища на област Видин, каза още зам.-министър Абазов.

До този момент са готови анализите, въз основа, на които се оформя самата Стратегия за комасация. Разработва се и софтуерна географска информационна система за работа с комасационни планове. Данните от специализираните анализи констатират ситуацията в поземлената собственост и ползването на земеделските земи. В зависимост от тези изводи Стратегията за комасация ще предложи различни подходи за комасиране, обвързани с установените регионални особености и подчинени на регионалното планиране.

Холандския консултант по проекта DLG /държавна структура, прилагаща комасацията в Холандия/ препоръчва на българските експерти учредяването на Поземлена банка в ролята й на доказан и ефективен инструмент за комасиране.

На семинара бе представен и литовския опит в комасацията. В Литва част от комасационните действия се финансират от европейските фондове за развитие на селските райони, съчетано с държавно и частно финансиране.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.