1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Расте износът на земеделска продукция

Расте износът на земеделска продукция

Производителността в селското стопанство е на дъното, отчете НСИ

 

Положително търговско салдо от близо 240 млн. долара отчита годишният доклад за състоянието и развитието на земеделието. Темпът на нарастване на износа изпреварва повече от два пъти темпа на нарастване на вноса, се посочва в аграрния доклад, приет от МС. През 2002 г. увеличението на износа на земеделски стоки е с 40, 83 на сто, а увеличението на вноса е с 16,63 на сто спрямо 2001г. Към 30 ноември 2003 г. се отчита също положително търговско салдо в размер на 189 505 000 долара, което показва трайна тенденция за повишаване на износа на агропродукция.

Брутната добавена стойност създадена в аграрния отрасъл през 2002 г., е 3557 млн. лева, като обемът е нараснал спрямо предходната година с 5,1 на сто. Той е формиран на базата на двата основни сектора в отрасъла - растениевъдство и животновъдство, в това число и на основните подсектори - рибарство, лозарство и винопроизводство. Стойността на брутната селскостопанска продукция, определена по базисни цени, през 2002 г. е 7366,2 млн. лева. С преобладаващ относителен дял - 46,6 на сто, от нея е растениевъдната продукция, което е 3435,3 млн. лева. Животновъдната продукция е 2383,2 млн. лева, или 32,4 на сто.

Производителността в земеделието е на дъното, отчитат в същото време от Националния статистически институт. По производителност на труда селското стопанство е най-неефективният отрасъл. През последните три години заетите в него са под 800 хил. души (около една четвърт от всички заети). Според националната статистика производителността на труда им е 55 на сто по-ниска от средната за страната.

Това съобщиха от  farmer.bg за AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.