1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разпределена е тарифната квота на суровата тръстика

Разпределена е тарифната квота на суровата тръстика

Прилагането на системата на предварително лицензиране на вноса на земеделски продукти се прилага за първи път от края на 2005 г.

 

       С решение на правителството годишната тарифна квота за внос на сурова тръстикова захар е разпределена от 1 януари 2006 г. по периоди на изпълнение. Решението е във връзка с поетите от страната ангажименти по Списъка със задълженията и отстъпките, приложен към Общото споразумение по митата и търговията 1994 г.

Тарифната квота за внос на сурова тръстикова захар през 2006 г. е в размер на 250 000 тона, с 5 % мито, с произход държави – членки на Световната търговска организация. Тази квота е разпределена в два периода: 1 януари 2006 г. – 30 юни 2006 г. – 140 000 тона и 1 юли 2006 г. – 31 декември 2006 г. – 110 000 тона.

Разпределението на количествата по квотата между вносителите ще се извършва от Министерството на земеделието и горите, в съответствие с разпоредбите на Закона за подпомагане на земеделските производители и Наредбата за реда за издаване на лицензни за внос на земеделски продукти в рамките на тарифни квоти.

Тарифните квоти за внос на сурова тръстикова захар за 2006 г. ще се администрират по по-справедлив и прозрачен начин, на принципа на пропорционалността. На всеки вносител се издава лиценз за част от квотата, пропорционално на неговото искане, като един заявител не може да получи повече от една трета от обявеното за разпределение количество от една тарифна квота за съответния период на изпълнение. Това ще даде възможност на преработвателите на суровата захар предварително да планират своята дейност и финансови ресурси в рамките на производствената година.

Прилагането на системата на предварително лицензиране на вноса на земеделски продукти се прилага за първи път от края на 2005 г. Това е свързано с ускореното хармонизиране на законодателството в аграрния сектор и поетите ангажименти в процеса на преговорите с ЕС по глава "Земеделие". Целта е въвеждане на търговските механизми на Общата селскостопанска политика, с оглед натрупването на опит и създаване на административен капацитет в периода до присъединяването на България в ЕС от 1 януари 2007 г.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.