1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива ще се повишават - на места значително

Речните нива ще се повишават - на места значително

Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН) обяви за днес  жълт код за значителни валежи със сумарно количество около и над 35 л/кв.м. в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Смолян и планинските райони на област Пазарджик.

По данни и прогнози на НИМХ днес валежите ще продължат, в Северозападна България, с количества 10-20 л/кв.м, на отделни места в планините до 25 л/кв.м. В  страната и на места в Рило-Родопската област ще има значителни валежи със сумарно количество около и над 35 л/кв.м. В източните райони количествата ще са 10-15 л/кв.м. В сряда с прекъсвания ще превалява дъжд, но по-късно през деня от запад ще започне спиране на валежите. Нови количества от 5-10 л/кв.м. В четвъртък не се очакват  валежи.

През денонощието от 8 ч на 9 до 8 ч на 10 октомври водните нива в реките от по-голямата част на страната са останали без съществени изменения. Повишения с до +19 см, вследствие на валежи са регистрирани на отделни измервателни пунктове в Дунавски и Източнобеломорски басейн. По-значителни повишения до +89 см са регистрирани на р. Въча при гр. Девин в м. Забрал, вследствие на работата на хидротехнически съоръжения.

Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -24 см до +21 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са повишения до +2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -11 см до +19см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре, вследствие на очаквани валежи, водните нива в голяма част от басейна ще се повишават.  По – значителни повишения са възможни в реките западно от р. Искър (р. Скът, р. Огоста, р. Цибрица, р. Лом, р. Арчар, Витбол, р. Войнишка, р. Тополовец и р. Тимок), както и във водосборите на реките Ерма и Нишава. В ранните часове на 12 октомври ще започнат по – значителни повишения и във водосборите на Добруджанските реки, горното и средно течение на р. Искър и старопланинските притоци на реките рекитеВит,  Осъм, Янтра и Русенски Лом. От 13 октомври водните нива в басейна ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Водните количества на 11, 12 и 13 октомври  ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и утре ще ce покачат нивата на реките във водосборите  над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска и р. Искрецка, р. малък Искър, р. Златна Панега и р. Гостиля. В следващите три дни ще има покачване на водното ниво в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. На 13 октомври  водните нива на реките в тези водосбори ще започнат да се понижават.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 11, 12 и 13 октомври ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре се очакват повишения на водните нива в целия водосбор на р. Янтра, вследствие на валежи. По-значително повишението на основната река е възможно на 12 октомври при  Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 11, 12, 13 и 14 октомври ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 12-14 октомври  са възможни значителни повишения на водните нива в басейна, първият ден - главно в горните части на водосбора, от нощта срещу 13 октомври - и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес нивата в басейна ще останат без съществени изменения. От вечерните часове днес и на 12 октомври  се очакват повишения на нивата в басейна,  по-съществени са възможни  във водосборите на реките Батова,  Провадийска,  Камчия,  Айтоска и Средецка. На 13 октомври водните нива в басейна ще започнат да се понижават или ще останат без съществено изменение.

Източнобеломорски басейн: Днес и утре нивата в горните течения на р. Тунджа и на р. Арда, както и родопските притоци на р. Марица ще се повишават, вследствие на валежи, като по – значителни повишения се очакват във водосборите на реките Бяла, Черна и Върбица (притоци на р. Арда). Речните нива в останалите водосбори от басейна ще бъдат без съществени изменения. На 13 октомври  водните нива ще започнат плавно да се понижават или ще останат без съществени промени.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира : Водното количество на р. Черна при гр. Смолян има вероятност да бъде над жълтия праг за внимание през нощта на 11 срещу 12 октомври.

Западнобеломорски басейн: Днес и утре речните нива в целия водосбор ще се повишават, вследствие на очаквани валежи. По – значителни повишения на 12 октомври са възможни в средното и долното течение на р. Струма и в целия водосбор на р. Места. Постепенно през нощта на 12 срещу 13 октомври  ще започне оттичане на водните количества към долните части на водосборите на реките, което ще доведе до понижения на водните нива в горните и средни течения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.